Blogga

Vilka ar parter i centrala forhandlingar om kollektivavtal?

Vilka är parter i centrala förhandlingar om kollektivavtal?

De centrala parterna är arbetsgivarorganisationen och arbetstagarorganisationen. De lokala parterna är arbetsgivaren och de lokala arbetstagarorganisationerna dvs din lokalförening som du väljer företrädare för på ert årsmöte. Kollektivavtalen är de konkreta resultaten av parternas förhandlingar.

Vad är Kollektivavtalsbrott?

Det är alltså en tvist om något som har inträffat. Förhandlingens syfte är att nå en uppgörelse eller en samsyn på hur till exempel ett avtal ska tolkas. Ett exempel på kollektivavtalsbrott är att arbetsgivaren anställt någon på visstidsanställning utan att det är tillåtet enligt kollektivavtalet.

Vilka är parter i ett kollektivavtal?

Kollektivavtal är ett skriftligt avtal om anställningsvillkor träffat mellan två eller flera parter som binder parternas medlemmar; dels arbetsgivarorganisation som företräder dig som arbetsgivare och dels fackförbund som företräder sina medlemmar, dina anställda.

Vilka parter kan ingå i ett kollektivavtal?

Du som arbetsgivare blir bunden av kollektivavtal genom att bli medlem i en arbetsgivarorganisation eller genom att teckna ett så kallat hängavtal. En del arbetsgivarorganisationer fungerar även som branschorganisationer. Det kan innebära att du som medlem i en branschorganisation även blir bunden av kollektivavtal.

Vad händer om ett företag bryter mot kollektivavtal?

Om fackförbundet inte gör detta, kan även du som enskild arbetstagare väcka talan i tingsrätten. Resultatet av att arbetsgivaren bryter mot ett kollektivavtal kan bli att de drabbas av påföljder, till exempel skadestånd till dig för skadan som du drabbats av.

Vad händer om ett företag inte följer kollektivavtal?

Generellt gäller att om kollektivavtal saknas ska de förmåner som kan aktualiseras regleras i anställningsavtalet för att du ska ha rätt till dem. Observera att ensidiga utfästelser av arbetsgivaren kan dras tillbaka utan att personalen tillfrågas (exempelvis kan policy-dokument ändras ensamt av arbetsgivaren).

Share this post