Blogga

Vad ar ministerradet i EU?

Vad är ministerrådet i EU?

I Europeiska unionens råd – som ofta kallas ministerrådet eller bara rådet – möts ministrar från EU-länderna för att diskutera, ändra och anta lagar och samordna politiken. Ministrarna har befogenhet att fatta bindande beslut för sina regeringar.

Vem är ledare i EU?

Europeiska kommissionens ordförande

Europeiska kommissionens ordförande
Nuvarande Ursula von der Leyen (EPP) sedan 1 december 2019
Nomineras av Europeiska rådet
Utses av Europeiska rådet efter att ha valts av Europaparlamentet
Mandatperiod Fem år, som kan förnyas

Hur har samhället påverkats av vaccin?

Vidare bidrar vaccinationsprogrammen till att minska den sociala, psykologiska och ekonomiska sjukdomsbördan för människor och samhället. De minskar trycket på hälso- och sjukvården och den sociala omsorgsverksamheten och gör att människor kan vara i produktiv verksamhet, t. ex. att utbilda sig och ha ett arbete.

Kan man smittas igen av covid-19?

Kan man bli smittad flera gånger? Om du har haft covid-19 har du ett visst skydd mot återinfektion. Det innebär att du har en mindre risk att smittas och bli allvarligt sjuk och mindre risk att föra smittan vidare till andra om du utsätts för viruset igen.

Vad är Spikproteiner?

De har identifierat det protein på coronavirusets yta (spikproteinet) som gör att viruset kan ta sig in i och infektera friska celler hos människor. De här vaccinerna för in ett budbärar-RNA i cellerna (mRNA) som instruerar dem att tillverka spikproteinet, men inte hela viruset.

Vilket land leder ministerrådet 2021?

Varje halvår är ett EU-land ordförande i ministerrådet. Första halvåret 2022 är Frankrike ordförandeland. Uppgiften för ordförandelandet är att organisera och leda ministerrådets möten, förutom i rådet för utrikes frågor, och ha kontakt med de andra EU-institutionerna. Våren 2023 är Sverige ordförande i ministerrådet.

Share this post