Blogga

Ar det olagligt att inte betala skulder?

Är det olagligt att inte betala skulder?

Det är inte brottsligt att inte kunna betala sina skulder. Däremot om gäldenären beter sig vårdslöst eller svikligt gentemot sina borgenärer kan detta vara brottsligt. Det är t ex brottsligt av gäldenären att förstöra egendom i syfte att inte betala sina skulder eller gömma undan tillgångar från Kronofogden.

Vem köper privata skulder?

Jo det finns företag som köper privata skulder. Oftast handlar det om företag som köper andra företags skulder men undantag kan givetvis göras för privatpersoner i enskilda fall, du får höra dig för vad som gäller för just det bolaget du kontaktar.

Vad är privata skulder?

En privat skuld preskriberas som huvudregel efter tio år, 2 § Preskriptionslagen. En skuld kan preskriberas efter en viss tid om personen din son lånat ut pengar till inte har erkänt skulden eller, din son ska inte har avbrutit preskriptionstiden.

Vad kan hända om man inte betalar sina skulder?

Om du inte kan betala en faktura eller skuld i rätt tid bör du alltid kontakta den som du står i skuld till. Kom ihåg att det ofta finns möjlighet att förhindra en betalningsanmärkning genom att göra upp om avbetalningsplan eller få betalningsuppskov direkt med den som vill ha betalt.

Vad händer om jag inte kan betala mina skulder?

I vissa fall kan skuldsaneringen beviljas (47 § skuldsaneringslagen). Skuldsaneringen innebär att du betalar en del av dina skulder under några år. För att kronofogden ska bevilja dig skuldsanering ska du ha gjort ansträngningar för att lösa situationen själv.

Kan man sälja en privat skuld?

När någon är skyldig dig pengar kallas detta för att du har en fordran på den personen, detta innebär att du har en rättighet att få pengar från personen ifråga. En fordran räknas som egendom och kan som utgångspunkt köpas och säljas fritt.

När avskrivs skulder?

De flesta skulder till staten preskriberas efter fem år. Men Skatteverket kan begära att preskriptionstiden ska förlängas när det gäller skatteskulder.

Share this post