Allmänning

Vad innebar terminalt skede?

Vad innebär terminalt skede?

Palliativ vård benämns ibland helhetsvård eller lindringsvård. Tidigare användes begreppet terminalvård för att beskriva den palliativa vården de sista dagarna i livet hos en döende patient men detta begrepp har mer eller mindre övergetts idag.

När och på vilka grunder kan livsuppehållande behandling avslutas?

depression, inverkan av läkemedel, en tillfällig livskris, smärta, brister i omvårdnad eller samhällsstöd. Läkaren får inte ge behandling som patienten inte vill ha. Om patienten bedöms ha beslutsförmåga ska därför dennes önskemål om att inte inleda, eller att inte fortsätta livsuppehållande behandling respekteras.

Vad är målet med Koståtgärder i den palliativa vården?

Målsättningen är att: Den patient som kan och vill äta ska få hjälp att göra så genom att mat och dryck anpassas och erbjudas enligt patientens önskemål. Tidigare råd om energi – och proteintät mat kan behöva omvärderas då kroppen i livets slutskede har begränsad förmåga att metabolisera näringsämnen.

Vad gör palliativa teamet?

Du kan få hjälp av ett team som är särskilt specialiserat på palliativ vård om du har besvärliga symtom eller särskilda behov. Teamet sätts ihop utifrån dina behov och samarbetar så att du kan få hjälp och stöd, oavsett vad det gäller och vilken tid på dygnet det är.

Vad innebär de fyra hörnstenarna i palliativ vård?

Det är viktigt att hälso- och sjukvården och socialtjänsten utformar sin palliativa vård och omsorg utifrån Socialstyrelsens definition och de fyra hörnstenarna: symtomlindring, multiprofessionellt sam- arbete, kommunikation och relation samt stöd till närstående.

Vad är nutritionsstatus?

Nutritionsstatus är dels patientens näringstillstånd, dels faktorer som kan påverka närings- intaget. Sådana faktorer är bland annat aptit, tugg- och sväljsvårigheter, munhålans kondition, vissa fysiska handikapp, illamående samt måltids- och matvanor (5).

När påbörjas palliativ vård?

Den palliativa vården kan påbörjas i samband med att du får diagnosen om det redan då är klart att du har en livshotande sjukdom som inte går att bota. Palliativ vård kan kombineras med annan behandling för att bromsa sjukdomen. Tillsammans kan behandlingarna göra att du kan leva nästan som vanligt i månader eller år.

Share this post