Allmänning

Vad kostar det att tillverka etanol?

Vad kostar det att tillverka etanol?

Ett amerikanskt företag ska börja sälja hembränningsapparater som ska producera etanol för bilbränsle. Tillverkningskostnaden sägs bli 1,50 kronor per liter. E-Fuel 100 Micro Fueler är en hembränningsapparat för personligt bruk. Men etanolen som tillverkas ska inte hamna i snapsglaset.

Vad kostar etanolen?

Sant är att inköpspriset på hållbar europeisk etanol har stigit från 4 kronor per liter i februari 2020 till 9 kronor i september. Amerikansk etanol lär dock fortfarande bara kosta 4 kronor litern.

Varifrån kommer etanolen?

Etanolen tillverkas genom jäsning och destillering. Råvarorna är oftast grödor rika på stärkelse, som vete och majs, eller socker, som sockerbetor eller sockerrör. Det går också att tillverka etanol av skogsrester.

Vilka fördelar och nackdelar finns det med att använda etanol som motorbränsle?

Etanolens fördelar ligger i att inte öka mängden koldioxid i atmosfären på lång sikt, allt som släpps kommer från växter och inte från fossila ämnen. Till skillnad från bensin så förstör inte etanolen miljön lika mycket. Vill du vara en miljöhjälte bör du köpa en miljöbil (etanol eller el) och ett sett miljödäck.

När lönar det sig att köra på etanol?

Efter senaste höjningen av bensinpriset är det klart lönsamt att tanka E85 om man har möjlighet till det. En bensinförbrukning på 6 l/100km och en merförbrukning av ca 30% vid körning på E85 sparar man ca 1:-/liter av skattade pengar. Givetvis under förutsättning att man ändå byter olja efter högst 1500 mil.

Varför har E85 blivit så dyrt?

Enligt Moderaterna beror prisökningen på biodrivmedel på att Sverige har för liten inhemsk produktion av till exempel etanol. – Det har att göra med att vi är beroende av import av biodrivmedel.

Vilket är billigast etanol eller bensin?

E85 är idag även billigare än både diesel och bensin per liter. Idag kostar E85 hos en av Sveriges största drivmedelsföretag runt 11,89 kr kr/l jämfört med bensin som ligger på 14,13 kr/l och diesel på 14,58 kr/l. Etanol i sig innehåller mindre energi än jämförlig mängd bensin.

Hur kan E85 vara dyrare än E10?

Däremot har den så kallade E10-bensinen 1,8 procent lägre energiinnehåll jämfört med E5, vilket kan göra att bränsleförbrukningen ökar en aning. Omkring 60 procent av bensinpriset vid pumpen utgörs av skatt och moms. E85 har lägre beskattning, vilket gör det billigare att tanka trots att bränslet i sig är dyrare.

Varifrån kommer etanolen i e10?

Etanolen producerad i Europa bidrar i genomsnitt till ca 70% lägre CO2 utsläpp jämfört med fossila bränslen som bensin. Etanolen vi tillverkar på Lantmännen Agroetanol är bland världens mest hållbara med upp till 100% CO2-reduktion. Ju mer etanol som blandas in i bensinen, desto bättre är det för klimatet.

Vem tillverkar etanol?

Etanol kan framställas dels genom biologiska processer som till exempel jäsning, dels syntetiskt. Syntetisk framställning av etanol sker inom oljeindustrin med olja som råvara. Metoden innebär att vatten katalytiskt anlagras till eten. Slutprodukten blir en fossilt baserad etanol.

Kan alla bensinmotorer köras på E85?

Etanolbilar fungerar precis som vanliga bensinbilar. De kan köras på både E85 och bensin. Motorn klarar av valfri blandning mellan bensin och E85 och anpassar sig till den blandning som för tillfället finns i bränsletanken utan att föraren behöver göra något särskilt.

Vad är dåligt med biodiesel?

En nackdel rent funktionsmässigt med att använda dessa råvaror till ett bränsle är att det inte går att använda i ren form under vintern, eftersom oljorna och fetterna endast är i flytande form i plusgradiga temperaturer. Biodiesel blandas därför ofta med vanlig diesel för att kunna användas året om.

Share this post