Frågor

Vad ar ett skiljeforfarande?

Vad är ett skiljeförfarande?

Skiljeförfarande är ett avgörande av en tvist som avgörs av skiljeman eller skiljenämnd istället för av domstol. Förfarandet är ofta inskrivet i en skiljeklausul i t. ex. ett avtal mellan parterna eller i ett aktiebolags bolagsordning.

Vad är skillnaden mellan en dom i domstol och en skiljedom?

Skiljenämnd är beteckningen på ett organ som istället för domstol kan rättskraftigt avgöra tvister i vilka förlikning kan träffas. Att skiljenämnd väljs i stället för domstol beror på att skiljenämnd kan avgöra tvisten snabbare eftersom skiljedom ska meddelas inom sex månader och på att en skiljedom inte är offentlig.

Vem kan vara skiljeman?

Det finns normalt inga krav på vem som kan vara skiljeman utan det står parterna fritt att välja vilka olika typer av experter eller andra personer som kan anses lämpliga att utföra uppdraget. Om tvisten prövas vid ett visst skiljedomsinstitut kan även institutionen utse lämpliga skiljemän.

När används en skiljedomstol?

En skiljedomstol är en privat domstol och används av företag för tvistlösning. När företag ingår avtal med varandra så är de ofta, redan när avtalet ingås, väl medvetna om att det finns en risk för att det i framtiden kan uppstå tvister om hur avtalet ska tolkas och om vad villkoren i avtalet verkligen innebär.

Vad gäller tvisten?

Om tvisten handlar om ett avtal, och avtalet innehåller ett villkor som säger att tvister ska lösas genom skiljeförfarande, får en domstol normalt inte lösa tvisten. Då ska den lösas av en skiljenämnd. I avtal är det vanligt med ett avtalsvillkor om att tvister ska lösas genom skiljeförfarande.

Kan en skiljedomare kallas som vittne?

Skiljedom är när en rättstvist avgörs av skiljedomare (eller skiljemän) utan medverkan av allmän domstol. Detta betyder bland annat att ingen får vittna under ed, att vad som förekommit är hemligt och att domen inte får överklagas.

Hur blir man skiljedomare?

Parterna har stora möjligheter att i ett skiljeförfarande själva utforma processen och att utse skiljedomare och kan på så sätt ta särskild hänsyn till behovet av viss specialistkunskap i nämnden. En skiljedomare måste dock alltid vara opartisk och obunden.

Share this post