Trendig

Kan man trana bort artros?

Kan man träna bort artros?

Träning är en effektiv och säker smärtlindrare vid artros, den vanligaste ledsjukdomen. Rätt anpassad träning får till och med många att avboka sin knä- eller höftoperation. Det skriver Ewa M. Roos, professor vid Syddansk universitet.

Hur blir man frisk från artros?

Artros kan lindras genom att vara fysiskt aktiv, träna styrka och motionera. Det kanske tar emot, eftersom fysisk aktivitet ibland gör extra ont i lederna, men smärtan är inte farlig. Svaga muskler blir i stället starka och lederna blir mindre stela.

Vad händer om man inte behandlar artros?

Vid artros har brosket försämrad kvalitet på grund av en obalans mellan uppbyggnad och nedbrytning av ledbrosket. Det kan vara ojämnt och gropigt, förtunnat eller helt borta. Det gör att benändarna kan få kontakt och i vissa fall haka i varandra så att det knakar och knäpper.

Hur ofta ska man träna vid artros?

Styrketräning. Det är vanligt och tillåtet att det i början gör ont att träna, så länge smärtan minskar efter träning och inte ökar från dag till dag. Smärtlindrande behandling i form av exempelvis akupunktur och läkemedel som paracetamol eller NSAID kan ha god effekt i detta skede. Med ökad styrka minskar smärtan.

Vad kan man göra för att lindra artros?

Råd vid artros

  1. Fortsätt att vara aktiv även om det gör ont. Du kan ta två värktabletter (med paracetamol) upp till fyra gånger om dagen för att orka vara aktiv.
  2. Gå ner i vikt om du är överviktig.
  3. Det behövs ingen remiss för att besöka en artrosskola eller en sjukgymnast.

Är det farligt att ha artros?

Artrosrelaterad smärta är inte farligt Den smärta som kommer med sjukdomen är inte farlig. Man ska därmed inte vara rädd för att träna även om det gör ont. Att bli stillasittande leder bara till att sjukdomen förvärras. Dessutom ökar risken för exempelvis hjärt- & kärlsjukdomar och diabetes.

Share this post