Frågor

Vilken lag reglerar aktenskapet?

Vilken lag reglerar äktenskapet?

Äktenskapsbalken reglerar äktenskapet och dess verkningar. Lagen är könsneutral sedan maj 2009. Detta innebär att äktenskapet inte är en förbindelse förbehållen man och kvinna utan att även personer av samma kön får gifta sig med varandra. Balken är indelad i fyra avdelningar.

Är äktenskapsbalken dispositiv?

Reglerna kring äktenskapsskillnad och bodelning finner vi i äktenskapsbalken (ÄktB). Det finns både bestämmelser som är tvingande och bestämmelser som är dispositiva i äktenskapsbalken. Att en regel är dispositiv innebär att man kan välja att inte tillämpa den, förutsatt att båda parter är överens om detta.

Vilka förändringar har införts i äktenskapsbalken under senare år?

Lag (2014:376). 2 § Har upphävts genom lag (1988:1254). 3 § Äktenskap får inte ingås mellan dem som är släkt med varandra i rätt upp- och nedstigande led eller är helsyskon. Halvsyskon får inte ingå äktenskap med varandra utan tillstånd av myndighet som anges i 15 kap.

Vad innebär äktenskapsbalken 12 2?

Tillgångarna vid en bodelning kallas för giftorättsgods. Undantag kan ske i bodelningen om den efterlevande parten begär jämkning enligt Äktenskapsbalken 12:2 (ÄktB 12:2). Detta innebär att varje maka/make i en bodelning var för sig behåller sin del av gifto rättsgodset.

Vilka är de viktigaste lagarna inom familjerätten?

Viktiga lagar på området är äktenskapsbalken, föräldrabalken, ärvdabalken, sambolagen, namnlagen och socialtjänstlagen.

Vad menas med fullbordat äktenskap?

Äktenskapet beseglades med sex Under tidigmodern tid (den epok i Europa som sträcker sig från medeltidens slut till den franska revolutionen 1789) betraktades ett äktenskap inte som fullbordat förrän brudparet hade haft sex. Och det var man ganska explicit med, berättar Malin Lennartsson.

När är ett äktenskap upplöst?

Betänketiden är 6 månader och inleds när makarna ansöker om äktenskapsskillnad. När dessa 6 månader har löpt kan domstolen besluta om att äktenskapet ska upplösas, på begäran av en av makarna.

Vad är Likadelningsprincipen?

Ett äktenskap bygger på två grund principer vilka är likadelningsprincipen 11:3 ÄktB och principen om särförvaltning, 1:3 ÄktB. Likt nämt ovan ska makar enligt likadelningsprincipen dela allt giftorättsgods, både förvärvat under och före äktenskapet, lika efter äktenskapsskillnad eller efter makes död.

Vad betyder 12 2?

Den så kallade ”12:2-regeln” är en jämkning regeln som innebär att makarna behåller sitt eget giftorättsgods, regeln fungerar bland annat som ett skydd för den efterlevande maken som vill undvika att särkullbarn till den avlidne maken ska kunna ärva en del av den efterlevande makens giftorättsgods.

Kan god man begära 12 2?

Jämkning enligt 12:2 ÄktB En begäran kan även framställas efter bouppteckningsförrättningen dock senast vid bodelningen. I det fallet framgår det inte av bouppteckningen efter den först avlidna maken att jämkning har skett. Det är endast den efterlevande maken som kan begära jämkning.

Vilka är de viktigaste lagarna inom familjerätten Quizlet?

Familjerätten delas in i två viktiga lagar. Nämligen Äktenskapsbalken (ÄktB) och föräldrarbalken (FB).

Äktenskapsbalken reglerar äktenskapet och dess verkningar. Lagen är könsneutral sedan maj 2009. Detta innebär att äktenskapet inte är en förbindelse förbehållen man och kvinna utan att även personer av samma kön får gifta sig med varandra.

Share this post