Innehållsförteckning
När tillämpas miljöbalken?
Miljöbalken gäller för allt som motverkar balkens mål Bestämmelserna i miljöbalken gäller därmed både för de situationer som direkt prövas eller regleras av balken, t ex miljöfarlig verksamhet och vattenverksamhet, och för allt annat som är av betydelse för att balkens mål ska uppnås.
När infördes miljöbalken?
Miljöbalken trädde i kraft 1 januari 1999. Syftet med miljöbalken är att främja en hållbar utveckling som innebär att nuvarande och kommande generationer kan leva i en hälsosam och god miljö. Många bestämmelser som ingick i tidigare miljölagstiftning har fått en vidare tillämpning i och med miljöbalken.
Hur förkortas miljöbalken?
Miljöbalken (1998:808), förkortas även MB, syftar till att främja en hållbar utveckling och skydda miljö och människor.
Vilka omfattas av miljöbalken?
De gäller alla verksamheter eller åtgärder som ligger inom miljöbalkens tillämpningsområden. 1 § Bevisbörderegeln innebär att det ankommer på den som avser att bedriva en verksamhet att visa att de förpliktelser som följer av 2 kap. iakttas.
Vad inleds miljöbalken med?
Varje avsnitt inleds med en summering av hur det påverkar ett företags verksamhet. Vi har också valt att berätta mer om REACH som är EU:s kemikalielagstiftning. Vill du läsa miljöbalken i sin helhet hittar du den här.
Var finns bestämmelserna som reglerar vid vilken tidpunkt miljöbalken trädde i kraft?
Allmänna bestämmelser. 1 § Miljöbalken och denna lag träder i kraft den 1 januari 1999. Utan hinder av första stycket skall vad som sägs i 21 och 22 §§ denna lag träda i kraft den dag regeringen bestämmer.
Är miljöbalken grundlag?
Denna tillämpning har en innebörd och lagtexten en betydelse med grundlagskaraktär. Inledningen i miljöbalken bör således ges grundlagsstatus samtidigt som den utgör portalparagraf i miljöbalken.
Vad säger miljöbalken?
Miljöbalken ska främja en hållbar utveckling. Det betyder att nuvarande och kommande generationer ska kunna leva i en hälsosam och god miljö. De grundläggande reglerna i miljöbalken är tillämpliga på i princip all mänsklig aktivitet som kan skada människors hälsa eller miljön. där miljöbalkens bestämmelser gäller.
Vem bestämmer miljöbalken?
Vad är miljöskydd?
Miljöskydd och tillsyn handlar om att se till att den yttre miljön inte skadas eller försämras. Piteå kommun erbjuder rådgivning och kontrollerar att både företag och privatpersoner följer reglerna i miljöbalken och annan miljölagstiftning.
Vad är miljölagstiftning?
Miljölagstiftningen består i huvudsak av miljöbalken som är en ramlag med syfte att säkerställa en hållbar utveckling. Till detta hör ett stort antal förordningar och föreskrifter. Miljöbalkens regelsystem omfattar sammanlagt tusentals bestämmelser.