Allmänning

Nar ar ett aktenskapsforord bindande?

När är ett äktenskapsförord bindande?

Ett äktenskapsförord är bindande mellan makar när det är undertecknat av båda makarna och registrerat hos Skatteverket. Om makarna vill ändra sitt registrerade äktenskapsförord, måste de upprätta ett nytt äktenskapsförord och få det nya registrerat hos Skatteverket.

Hur upphäver man ett äktenskapsförord?

Vill ni ändra ett tidigare äktenskapsförord måste ni skriva ett nytt äktenskapsförord och ansöka om att få det registrerat. I det nya äktenskapsförordet skriver ni vad som gäller nu.

Kan man ha två äktenskapsförord?

Det är möjligt att upprätta flera äktenskapsförord, men det innebär att det är ett nytt äktenskapsförord och att de gamla inte gäller eller att det kompletterar det gamla äktenskapsförordet.

Kan man skriva äktenskapsförord i efterhand?

Ett äktenskapsförord kan skrivas före vigseln eller i efterhand när äktenskapet redan ingåtts. Avtalet måste dock skrivas och registreras hos Skatteverket före en ansökan om skilsmässa har lämnats in eller ena maken har gått bort.

Kan man upphäva enskild egendom?

Viktigt att känna till här är att det går att upphäva enskild egendom mellan makarna för det fall den enskilda egendomen har uppkommit genom ett äktenskapsförord. Detta görs genom att ett nytt äktenskapsförord upprättas och makarna istället förordnar den enskilda egendomen till giftorättsgods.

Hur länge är ett äktenskapsförord giltigt?

Ett äktenskapsförord är giltigt om det är skriftligt, daterat och undertecknat av båda makarna. Det ska dessutom registreras hos Skatteverket. Äktenskapsförordet gäller så länge makarna inte skriver ett nytt äktenskapsförord.

Hur vet man om det finns äktenskapsförord?

Det är möjligt för privatpersoner att begära ut handlingar från äktenskapsregistret eftersom det är offentligt. Du vill veta om ditt äktenskapsförord är registrerat hos Skatteverket. För att ta reda på det kan du beställa den information som finns i äktenskapsregistret som rör dig och ditt äktenskap.

Kan man återkalla äktenskapsförord?

En make kan inte ensidigt ändra ett äktenskapsförord. Det går inte direkt att återkalla ett äktenskapsförord, utan man måste upprätta ett nytt äktenskapsförord som tydligt upphäver innehållet i det tidigare äktenskapsförordet.

Kan man annullera ett äktenskapsförord?

För att ändra äktenskapsförord måste parterna ingå ett nytt avtal. Det går därför inte som vid testamente att endast riva eller slänga avtalet. Det nya äktenskapsförordet skall sedan registreras hos skatteverket och kommer då gälla istället för det gamla.

Hur många skriver äktenskapsförord?

Sedan 2012 har antalet nygifta minskat med 10 procent, från drygt 56 000 giftermål 2012 till knappt 51 000 år 2018. Samtidigt har antalet par som väljer att skriva äktenskapsförord ökat med hela 30 procent från omkring 10 000 år 2012 till 13 000 förra året.

Hur återkallar man ett äktenskapsförord?

Ett registrerat äktenskapsförord är bindande och kan inte ensidigt frångås eller hävas av den ena maken. För att ångra ett äktenskapsförord krävs det att båda är överens och skriver under ett nytt äktenskapsförord om att det tidigare inte längre ska gälla.

Share this post