Blogga

Vad ar en Forvaltningsforklaring?

Vad är en Förvaltningsförklaring?

Ansvariga myndigheter ska enligt återhämtningsplanen även årligen upprätta en förvaltningsförklaring som innehåller en försäkran om att medlen har använts för avsett ändamål, att de uppgifter som lämnats tillsammans med begäran om utbetalning är fullständiga, korrekta och tillförlitliga, samt att de kontrollsystem som …

Vad är Rrf?

ESV har regeringens uppdrag att följa upp myndigheternas hantering och genomföra revisioner av de medel som Sverige tar emot från EU:s facilitet för återhämtning och resiliens (RRF). Under ett antal webbinarier informerar vi om vad det innebär för myndigheterna som hanterar dessa medel.

Varför får inte Sverige Pengar från EU?

Detta beror på att oppositionens budget lyfte ut delar som regeringen ansökt om pengar från EU:s återhämtningsfond för. Det handlar om energieffektivisering i flerbostadshus, ett investeringsstöd för hyresrätter och köp av skyddsvärd skog. Sverige når därmed inte upp till EU:s krav för återhämtningsstödet.

Var får EU sina pengar ifrån?

EU:s inkomstkällor är bland annat medlemsländernas EU-avgifter, importtullar på varor från länder utanför EU, ett nytt bidrag baserat på icke-materialutnyttjat plastförpackningsavfall och böter från företag som bryter mot EU:s regler.

Varför betalar inte alla EU länder lika mycket?

Enligt vissa sätt att räkna hör vi till de länder som betalar mest till EU, men enligt andra tillhör vi de länder som betalar minst. Gemensamt för alla dessa mått är att de inte tar hänsyn till de fördelar samtliga medlemsländer åtnjuter i form av exempelvis den inre marknaden.

Vad är EUs viktigaste inkomstkälla?

Vilken är EUs viktigaste inkomstkälla? EUs viktigaste inkomstkälla är BNI-avgiften, som består av en liten del av medlemsstaternas bruttonationalinkomst.

Vad får Sverige tillbaka av EU?

Sverige betalar i genomsnitt 35,5 miljarder kronor i medlemsavgift årligen och får tillbaka 13,7 miljarder kronor i EU-bidrag. Det ger en svensk nettoavgift på i genomsnitt 21,8 miljarder kronor per år. Jämfört med Sveriges ekonomi kostar nettoavgiften mindre än 0,5 procent av BNP i genomsnitt per år.

Vad ger EU mest bidrag till?

2020 betalade EU ca 22 miljarder kronor till Sverige (2019: ca 17 miljarder kronor). De största EU-stöden till Sverige går till jordbruket, till tillväxt och jobb, samt till landsbygdsutveckling och regional utveckling.

Vad lägger EU mest pengar på?

Pengarna i EU-budgeten går främst till investeringar. Därför antar EU långsiktiga utgiftsplaner, så kallade fleråriga budgetramar, som gäller för en period på fem till sju år. Långtidsbudgeten innehåller EU:s utgiftprioriteringar och utgiftstak. Den nuvarande budgetramen gäller för 2021–2027.

Share this post