Populära

Ar Palestina ockuperat?

Är Palestina ockuperat?

Sedan 1967 har palestinierna levt under israelisk ockupation . Det mest centrala i konflikten är vem som har mest rätt till makten över området och vilka som ska få bo där.

Vem äger Västbanken?

Västbanken, inklusive östra Jerusalem, omfattas av ett landområde på 5 640 km2 samt ett vattenområde på 220 km2, som utgörs av den nordvästra delen av Döda havet….Västbanken[redigera | redigera wikitext]

Västbanken (הגדה המערבית الضفة الغربية)
Judeen och Samarien
Administreras av Israel1 Palestinska myndigheten2

Vem bodde först i Israel?

Under 1800-talets slut började judar från Europa invandra till Palestina för att där skapa sig ett eget land. När invandringen ökade i början av 1900-talet uppstod motsättningar med de araber som bodde i området och araberna började arbeta för få till stånd en självständig palestinsk stat.

Vilka styr på Västbanken?

Samhälle och politik De palestinska områdena ska styras av den palestinska myndigheten och det har regelbundet hållits val till nationalförsamlingen. År 2007 uppstod det emellertid en splittring mellan de två största partierna vilket medförde att Fatah idag styr Västbanken medan Hamas har makten i Gaza.

Vad innebar balfourdeklarationen?

Genom den s.k. Balfourdeklarationen (1917) visade den brittiska regeringen att de stödde inrättandet av ett judiskt hemland i Palestina. Därmed hade ett frö planterats som så småningom skulle leda till staten Israels födelse och till starten på Palestinakonflikten.

Har Sverige erkänt Palestina som stat?

Sverige blev den 30 oktober det 135:e medlemslandet i FN som erkände en palestinsk stat.

Vad vill Israel i konflikten?

Konflikten är först och främst en territorial konflikt mellan de israeliska och palestinska folken. Sionisterna strävade efter att skapa ett nationellt hem för det judiska folket i det område som utgör dagens Israel och Palestina. Detta anspråk på området mötte starkt motstånd från den arabiska nationalismen.

Vad hette FN innan 1945?

En föregångare hade FN i Nationernas Förbund, NF, som grundades 1920 i efterdyningarna av första världskriget. Året var 1918. Efter drygt fyra års krigande rådde vapenstillestånd i Europa.

Vad har hänt i Gaza?

11 maj – Raketer mot Tel Aviv Hamas uppger att de avfyrat 130 raketer mot Tel Aviv. En kvinna dödades i angreppet. Hamas kallar raketattackerna en hämnd för ett flyganfall i Gaza som fick ett höghus att ras samman. Israel genomför flyganfall mot Gaza, där minst 26 personer dödats.

Share this post