Trendig

Hur varderas en foretagsobligation?

Hur värderas en företagsobligation?

Om man köper en 10-årig företagsobligation med en kupongränta på 4 procent då marknadsräntan är 4 procent, är obligationens pris hundra procent av det nominella värdet.

Hur köper jag obligationer?

Du kan normalt handla med obligationer på börsen. När du har investerat i en obligation lånar du i praktiken ut pengar till den som ger ut obligationen. Obligationer har ofta en förutbestämd ränta vilket innebär att räntesatsen är densamma under obligationens hela löptid.

Kan obligationer stå i?

Vid löptidens slut löses obligationen in mot en bestämd summa pengar (obligationens nominella värde). Man skiljer mellan räntebärande obligationer och icke räntebärande. Arbetar på ungefär samma sätt som en aktiefond men med skillnaden att en obligationsfond placerar i obligationer (räntebärande papper).

Kan jag köpa statsobligationer?

En centralbank kan göra penningpolitiken mer expansiv genom att köpa statsobligationer på andrahandsmarknaden. När räntan på säkra tillgångar faller som en följd av centralbankens köp av statsobligationer blir det mer attraktivt för investerare att söka sig till alternativa tillgångar.

Hur emitterar Man obligationer?

Att emittera obligationer är ett sätt på vilket institutioner kan finansiera sin verksamhet. Pengarna som ett företag får genom att emittera obligationer räknas som ett lån. Generellt sätt måste summan återbetalas över tid på ett datum som avtalats i förväg.

Hur fungerar statliga obligationer?

Statsobligation är ett skuldebrev som säger att innehavaren lånat ut en viss summa pengar till staten under en viss tid, samt hur mycket pengar innehavaren får tillbaka av staten när den tiden gått. Realobligation är ungefär samma sak, ett skuldebrev där räntan att fastslagen plus en ersättning för inflation.

Var kan man köpa företagsobligationer?

Det finns ingen särskild samlad marknadsplats där privatpersoner via banker eller institut kan köpa företagsobligationer. Som privatsparare får man helt enkelt ta kontakt med sin bank och få en prisuppgift på den obligation man vill ha. För att ta reda på om kursen är bra måste man ta in uppgifter från flera banker.

Värderingen av obligationerna följer alla samma princip om rådande marknadspris. Har en obligation inte handlats under dagen speglar priset en uppskattning av var denna bör kunna handlas. Obligationer kan i mångt och mycket prissättas någorlunda homogent där man utgår från kreditrisken och kreditbetygsskalan.

Hur investerar man i obligationer?

Man kan investera i obligationer genom banker och fondmäklare. Obligationer är ofta på höga belopp så det är inte så många som har råd att köpa hela poster. Ett enklare sätt att då investera i obligationer är därför att köpa fondandelar.

Share this post