Rekommendationer

Var trivs bok bast?

Var trivs bok bäst?

Boken är sluttningarnas träd. Den växer bäst på väldränerade, friska och näringsrika marker. Den trivs bäst i klimat med hög luftfuktighet och mycket nederbörd där vintrarna inte är för kalla. Till skillnad mot eken duger inte sura marken, utan den trivs bäst på kalkrik mark.

Hur tätt ska man plantera Bokhäck?

Hur planteras en bokhäck? Boken planeras med ett avstånd på 30-35 cm för normalstora häckplantor, dvs 3-4 per meter. När man ska räkna ut hur många som behövs, gånga med antal meter och lägg till en extra planta för starten så blir det sedan rätt antal per löpmeter.

Hur planterar man Bokhäck?

Plantera bokhäck Bokhäcken bör helst planteras på våren. Gräv ett dike som är 50 cm brett och djupt. Blanda befintlig jord med minst 50% ny planteringsjord om du inte använder helt ny planteringsjord för bästa effekt. Spänn upp ett snöre i en rak linje över diket så att alla plantorna i bokhäcken hamnar rakt på rad.

Är bok snabbväxande?

Man kan förstås plantera ett snabbväxande träd som sol- och insynsskydd och som amträd till långsamväxande, ömtåligare växter, sådana som ädelgranar och bok, medan dessa växer upp.

När plantera bokträd?

Om du har ett ungt bokträd planteras detta lämpligen under höst eller senvinter, medan trädet fortfarande är i vila och saknar blad. För de krukodlade bokarna spelar det däremot mindre roll, och dessa kan du plantera året runt. Gräv en grop för ditt träd som ska vara dubbelt så brett som rotklumpen.

Vart växer bokskog?

Bokskogar förekommer i Sverige, i Skåne, Blekinge, södra Småland och på vissa ställen i Halland. Norr om Skåne har boken av historiska och klimatmässiga skäl det minsta utbredningsområdet av våra skogsträd.

När ska man plantera Bokhäck?

– En häckplanta som kommer i kruka kan planteras under hela säsongen. Det finns stora plantor att köpa när de är krukodlade. Vill man snabbt ha en ganska färdig och hög häck är detta ett alternativ, men dyrare än de barrotade. – En häckplanta som säljs med jordklump är i princip en färdig häck.

När flytta Bokhäck?

Den bästa tiden på året är sent på hösten eller tidigt på våren. Det finns dock inga fasta regler för den mest optimala månaden på året för att flytta häckar eftersom det beror på enskilda förhållanden.

Hur lång tid tar det för en bok att växa?

Svar En bok kan efter några år växa 20-40 cm per år beroende på var i landet den står och hur förutsättningarna är. Man kan gynna den genom att skapa lä, hålla jorden jämnt fuktig, öka mullhalten i jorden och hålla jorden öppen kring plantan.

Hur mycket växer Bokhäck per år?

Avstånd, vattning och beskärning: Beskär inte din häck på höjden förrän den uppnått önskad höjd. Övrig beskärning görs under JAS-perioden, juli, augusti, september. Häcken har sedan en årlig tillväxt på cirka 30-60 cm och en sluthöjd på cirka 300 cm.

När ska man klippa en bok?

Boken kan blöda på senvintern, den bästa tiden är att beskära i JAS = juli-augusti-september. Den kan bli ett träd upp till 25 m högt, så den kommer säkert att skugga ännu mer senare om du inte kapar toppen, förstås.

Vart finns boken?

Om det är en tryckt bok och du vill se var boken finns kan du se det under “Finns på följande bibliotek”. Där finns en lista över de bibliotek som har boken.

Vad är skillnaden mellan avenbok och bok?

Det är den största skillnaden mellan de två växterna. Avenboken tappar sina blad på hösten. Bokhäcken behåller helt enkelt sina bruna blad, vilket är trevligt om man uppskattar insynsskydd. Ytterligare en fördel med bokhäcken är lövverket 365 dagar om året och det faktum att växterna dessutom skyddar mot vinden.

Hur sköter man Bokhäck?

Viktigt är att hålla jämn fuktighet i jorden, låt den aldrig torka ut första åren – torka ger större angrepp. Även för mycket kvävegödsling sägs öka angreppen. Det finns preparat mot mjöldagg, med de funkar sisådär. Avenbok är tåligare och mer anspråkslös vad gäller jord (dock kan den drabba av gallkvalster).

Share this post