Innehållsförteckning
Vad skulle marknadshyror innebära?
Det innebär att hyresvärden ensidigt bestämmer hur mycket du ska betala i hyra, helt utan förhandling. I dag förhandlas hyran mellan parterna på hyresmarknaden, istället för att marknaden eller politikerna bestämmer över hyresnivåerna.
Vad är den genomsnittliga hyran i Sverige?
År 2021 ökade hyrorna med i genomsnitt 1,4 procent, vilket är en lägre hyresförändring än föregående år då hyresförändringen var 1,9 procent. Hyran för en trerumslägenhet är i genomsnitt 7 520 kronor i månaden.
Varför har vi hyresreglering?
Dagens hyresreglering är konstruerad på ett sådant sätt att hyrorna hålls på väsentligt lägre nivåer, framförallt för äldre lägenheter i attraktiva storstadsområden, jämfört med om hyressättningen varit fri. Detta är tydligt i en jämförelse av förstahandshyror med andrahandshyror, där friare prissättning råder.
Vad skulle hända med marknadshyror?
Gör man den jämförelsen är det svårt att se hur marknadshyror skulle gynna merparten av existerande och potentiella hyresgäster. Det skulle leda till att hyresgäster med låga och normala inkomster blir mer trångbodda och att fler betalar orimligt stor andel av sin inkomst i hyra.
Vilka påverkas av marknadshyror?
Vilka konsekvenser skulle ett system med marknadshyror få på samhällsutvecklingen? Marknadshyror skulle resultera i högre hyror, minskat konsumtionsutrymme och större otrygghet för landets hyresgäster.
Vad är normalt att betala i hyra?
I förordningarna (2016:880 och 2016:881) anges att normhyran per kvadratmeter boarea per år vid tillträdet inte får överstiga 1 450 kr, 1 350 kr eller 1 300 kr, men kan däremot vara lägre. Vilket högsta belopp som gäller beror på vilken region fastigheten ligger i.
När infördes hyresreglering?
Reformen medförde också att den hyresreglering som funnits sedan 1942 ersattes med ett bruksvärdessystem. Detta innebar att hyrorna i allmännyttans lägenheter skulle ligga till grund för hyressättningen. Formellt avvecklades inte hyresregleringen helt förrän 1978.
Hur avveckla Hyreskontrollen?
En alternativ metod att göra avvecklingen av hyreskontrollen gradvis skulle kunna vara att hyran i en viss lägenhet släpps fri när gällande hyres- kontrakt löper ut – oavsett om det nya kontraktet avser samma hyresgäst eller en ny hyresgäst.
Vad är Bruksvärdering?
Om du som hyresgäst eller hyresvärd upplever att du inte har ”rätt” hyra kan du enligt hyreslagen begära en så kallad bruksvärdering. Som hyresvärd förhandlar vi med Hyresgästföreningen för att komma överens om rätt hyresnivå.
När gäller besittningsskydd?
Som förstahandshyresgäst har du besittningsskydd från första dagen av hyresperioden. Det besittningsskyddet innebär att hyresvärden inte kan avhysa dig hur som helst, utan du har rätt till förlängning av hyreskontraktet om hyresvärden vill säga upp avtalet innan hyresperiodens slut.