Allmänning

Far man aga en villa och ha en hyresratt?

Får man äga en villa och ha en hyresrätt?

Ja du kan förlora din hyresrätt om du innehar hyresrätt och samtidigt äger en annan bostad. Det finns praxis då personer har förlorat sin hyresrätt i dessa fall men det finns även praxis då personer har fått rätt att behålla sin hyresrätt. Troligen hänvisar din hyresvärd till uppsägning enligt 12 kap 46 § 10 p.

Måste man vara skriven i hyresrätt?

Det finns inget krav på att du ska vara skriven i den lägenhet du hyr. Tvärtom; du är skyldig att vara folkbokförd där du anses vara bosatt. Du anses vara bosatt på den fastighet där du regelmässigt tillbringar din dygnsvila (6-7 § folkbokföringslagen).

Vad räknas som hyresrätt?

I en hyresrätt hyr du din bostad av en hyresvärd som äger och förvaltar huset. Äger du en bostadsrätt är du medlem i den bostadsrättsförening som äger och förvaltar huset.

Får man äga ett hus och hyra en lägenhet?

Det finns ingen lagregel som säger att du inte får hyra en lägenhet trots att du samtidigt äger ett hus. Det är därför upp till hyresvärden om han vill godkänna dig som hyresgäst trots att villan inte sålts.

Vad gäller i hyresrätt?

Att bo i en hyresrätt innebär att du varaktigt hyr en bostad från en hyresvärd. Hyresvärden kan vara privatpersoner, men är vanligtvis kommuner eller företag. Du är alltså inte ägare till någon bostad eller andel i en förening, utan får bo i fastigheten i utbyte mot en månadshyra.

Vem äger huset i en bostadsrätt?

I en bostadsrättsförening ägs fastigheten gemensamt av dem som bor i huset. Som bostadsrättshavare äger du alltså inte din lägenhet, utan rätten att bo i den. Till skillnad från en hyresrätt så har du stora friheter att till exempel måla, tapetsera och bygga om din bostadsrätt.

Man får äga en villa och ändå ha kvar sin hyresrätt. Det slår hyresnämnden fast efter att det kommunala bostadsbolaget i Borås försökt säga upp hyresavtalet med en kvinna som köpt ett hus.

Share this post