Frågor

Hur vet man om ett pantbrev ar belanat?

Hur vet man om ett pantbrev är belånat?

I Sverige är det Lantmäteriet som ansvarar för pantbrev och inteckningar. Lantmäteriet har information om vilka pantbrev som finns i din fastighet, och via ägararkivet (som är sammanhängande med Lantmäteriet) kan du också få uppgifter om vilka av pantbreven som är obelånade.

Vad menas med gemensam inteckning?

Med gemensam inteckning avses att samma inteckning samtidigt fastställs i två eller flera fastigheter. Objektet för gemensam inteckning kan endast vara fastigheter, dvs. den kan inte fastställas i två eller flera arrenderätter eller i en arrenderätt och en fastighet.

Var hittar jag taxeringsvärdet på min fastighet?

I Fastighetsregistret finns uppgifter om föregående års taxeringsvärde. Vårt Kundcenter kan hjälpa dig med dessa uppgifter. Om taxeringsvärdet eller övriga taxeringsuppgifter inte stämmer på din fastighet ska du vända dig till Skatteverket (nytt fönster).

Hur får jag tag på ritningar till mitt hus?

Du kan själv ta del av de ritningar som stadsbyggnadskontoret har. Till exempel plan-, fasad-, sektions-, konstruktions-, vatten- och avloppsritningar. Du behöver logga in med e-legitimation för att kunna se och ladda ner ritningar om du befinner dig utanför Tekniska Nämndhuset.

Kan man se vem som äger ett hus?

I Vem äger fastigheten kan du som är privatperson och har giltig e-legitimation få information om vem som äger en fastighet. Du söker på en fastighetsbeteckning och får tillbaka uppgift om vem som äger fastigheten och eventuell tomträttsinnehavare.

Kan man flytta pantbrev mellan fastigheter?

Fastigheterna som du tänkt flytta pantbreven mellan måste ha samma ägare. De måste också tillhöra samma inskrivningsområde. Om du exempelvis vill slå samman två inteckningar på två separata fastigheter, ansöker du om en ”dödning” av dessa, vilket gör att de avförs ur registret.

Finns pantbrev på huset?

Ofta finns det redan pantbrev i fastigheten, som den nya ägaren av huset tar över. Det är positivt för dig som köpare att det finns pantbrev i huset du köper, och ju högre desto bättre. Då betalar du nämligen bara stämpelskatt för mellanskillnaden, alltså det belopp du behöver nya pantbrev för.

När ska fastighetsdeklarationen lämnas in?

I september skickar Skatteverket ut den förtryckta fastighetsdeklarationen som ska lämnas in senast 1 november 2021. Här tipsar vi dig om hur du kan förbereda dig inför deklarationen. Under hösten 2021 genomförs så kallad förenklad fastighetstaxering för hyreshus.

Hur mycket är taxeringsvärdet av marknadsvärdet?

Skillnaden på taxeringsvärde och marknadsvärde Taxeringsvärdet är alltså det samlade värdet för fastigheten, medan marknadsvärdet är priset du sannolikt betalar vid ett köp av samma fastighet. Taxeringsvärdet ska motsvara cirka 75 procent av det sannolika marknadsvärdet.

I vanliga fall är det mäklarens uppgift att se till att huset inte är pantsatt, men det du kan göra är att be att få titta på pantbrevet (husägaren har en kopia), eller ifall det är konverterat till ett så kallat datapantbrev och finns i Ägararkivet (tidigare kallat publika arkivet), så kan husägaren få ut kopior på …

Vad menas med Inomläge?

Fastighetspant innebär att fastighetens ägare ansöker om inteckning i fastigheten och får ett pantbrev som bevis för inteckningen, pantbrevet överlämnas sedan till långivaren som säkerhet. Varje pantbrev har ett så kallat “inomläge”, dvs vilken del av fastighetens värde som pantbrevet avser.

Kan man se om ett hus är belånat?

Share this post