Populära

Hur lonsamt ar skog?

Hur lönsamt är skog?

Avkastning per hektar Med nettoavkastningen per hektar går det att se till exempel om intäkterna på lång sikt räcker för att betala räntorna på skogsköpet. Det saknas statistik över avkastningen per hektar, men bedömare menar att det ofta ligger kring 1000 kronor per hektar i Mellansverige.

Kan man leva på att äga skog?

Hur stor den behöver vara är svårt att svara på. Om avkastningen per år och hektar är 1.500 kronor så betyder 100 hektar en årsinkomst på 150.000 kronor, men tänk på att den genomsnittliga avkastningen kan vara både högre och lägre. Det är alltså få skogsägare som kan leva på sitt skogsbruk.

Hur mycket tjänar man per hektar skog?

– Mitt enkla svar är att en skog med någorlunda balans i åldersklasser under en konjunkturcykel ska ge runt 1 000 kronor per hektar och år, säger han. Lite mer i södra Sverige, lite mindre i norra.

Hur mycket kan man tjäna på skog?

Enligt Skogsvårdsorganisationens/SCB:s statistik från senare delen av år 2000 låg medelpriserna i olika län mellan ca 230 – 360 kr/m3sk exkl moms. Variationen beror av skillnader i virkesmängd och -kvalitet, transportavstånd och inte minst av marknadsstrukturen.

Hur mycket pengar får man per hektar skog?

Men avkastningen per hektar på en fastighet – nej, det är rena grekiskan för de flesta… – Mitt enkla svar är att en skog med någorlunda balans i åldersklasser under en konjunkturcykel ska ge runt 1 000 kronor per hektar och år, säger han. Lite mer i södra Sverige, lite mindre i norra.

Vad kan man tjäna på skog?

Virkesintäkten är för många skogsägare den viktigaste inkomstkällan från sin skog. Men det finns många andra sätt att tjäna pengar på skogen. Här följer några exempel. Upplåtelser, jakt, julgranar.

Hur tjänar man pengar på att äga skog?

Vad är 200 hektar skog värt?

Priset varierar så mycket beroende på hur skogen ser ut. Exempelvis kan enbart virkesvärdet för avverkningsmogen skog variera mellan ca 20 000 kr och 200 000 kr per hektar beroende på trädslag, volymer m.m. Oftast är priset högre än enbart virkesvärdet eftersom det finns andra värden i att äga skog också.

Share this post