Ny

Vad ska informationssakerhet forebygga enligt Sakerhetsskyddslagstiftningen?

Vad ska informationssäkerhet förebygga enligt Säkerhetsskyddslagstiftningen?

Skydd av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter Informationssäkerhet ska enligt säkerhetsskyddslagen förebygga att säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter röjs, ändras, görs otillgängliga eller förstörs av obehöriga. Mer om säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter hittar du under Säkerhetsskydd.

Vem ansvarar för Säkerhetsskyddsklassificering av uppgifter som omfattas av sekretess?

Vidare är det Säkerhetspolisen som tar emot anmälningar vid säkerhetshotande händelser och verk- samhet, bland annat it-incidenter eller om säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter kan ha röjts.

Vad är säkerhetskänslig verksamhet?

En verksamhet är säkerhetskänslig om den är av betydelse för Sveriges säkerhet eller om den omfattas av ett internationellt åtagande om säkerhetsskydd som Sverige måste genomföra. Säkerhetsskydd är förebyggande åtgärder för att skydda Sveriges säkerhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott.

Vilka omfattas av säkerhetsskyddslagen?

1 § Denna lag gäller för den som till någon del bedriver verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet eller som omfattas av ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd (säkerhetskänslig verksamhet).

Vad innebär säkerhetsklassad tjänst?

Att vara placerad i säkerhetsklass innebär att Säkerhetspolisen fortlöpande följer upp om det har tillförts uppgifter i polisregistren efter det att en registerkontroll har gjorts.

Vad gör en Säkerhetsskyddschef?

DIPLOMERAD SÄKERHETSSKYDDSCHEF Området säkerhetsskydd har betydelse för Sveriges säkerhet och den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet. Säkerhetsskyddschefen leder och ansvarar i området och skall bland annat analysera, planera, följa upp och dokumentera verksamhetens säkerhetsarbete.

Vad är ett Säkerhetsskyddsavtal?

Ett säkerhetsskyddsavtal ska bland annat säkerställa att säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter får samma säkerhetsskydd hos leverantören som verksamhetsutövaren tillämpar på sin egen verksamhet. I säkerhetsskyddslagstiftningen nämns inget om säkerhetsskyddsavtalets olika nivåer.

Hur görs en säkerhetsprövning?

Säkerhetsprövningen grundar sig på:

  • en säkerhetsprövningsintervju.
  • uppgifter som framgår av till exempel betyg, intyg och referenser.
  • registerkontroll, om anställningen är placerad i säkerhetsklass.
  • en särskild personutredning, om anställningen är placerad i säkerhetsklass 1 eller 2.

I vilken lag står det om planering och säkerhetsåtgärder?

Lag (2021:952). 2 § Den som på grund av anställning eller på annat sätt deltar eller har deltagit i säkerhetskänslig verksamhet får inte obehörigen röja eller utnyttja säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter. I det allmännas verksamhet tillämpas i stället bestämmelserna i offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

Share this post