Allmänning

Nar raknas det som nybyggnation?

När räknas det som nybyggnation?

Nybyggnad definieras i plan- och bygglagen, PBL, som uppförande av en ny byggnad eller flyttning av en tidigare uppförd byggnad till en ny plats. Att exempelvis flytta en byggnad från en plats till en annan plats på tomten är nybyggnad.

Vad säger plan- och bygglagen 2010 900 om krav på reglering av detaljplan?

Krav på reglering med detaljplan 1 § 1 inte ska antas medföra en betydande miljöpåverkan. Trots första stycket 4 krävs det ingen detaljplan om byggnadsverket kan prövas i samband med en prövning av ansökan om bygglov eller förhandsbesked. Lag (2021:785).

Vad reglerar plan- och bygglagen?

Plan- och bygglagen reglerar både vad en detaljplan måste innehålla och vad den får innehålla. Vissa regleringar, som markanvändning och genomförandetid, måste finnas med. Andra, som bestämmelser om utformning och placering av byggnader samt markens höjdläge, får regleras när det behövs.

Vad ska regleras i en detaljplan?

Inom kommunen får mark- och vattenområdens användning, bebyggelse och byggnadsverk regleras med detaljplaner eller områdesbestämmelser enligt detta kapitel. En detaljplan får inte omfatta ett större område än vad som behövs med hänsyn till planens syfte och genomförandetid.

När den nya plan- och bygglagen 2010 900 trädde i kraft den 2 maj 2011 ersatte den dels den äldre plan och bygglagen 1987 10 men den ersatte även en annan lag?

Lagen innehåller också föreskrifter om detaljplaner, bygglov, tillsyn, ”svartbyggen” och byggnadsnämndernas verksamhet. Lagen trädde i kraft 2 maj 2011 och ersatte då den äldre Plan- och bygglagen 1987:10 (ÄPBL). I PBL, PBF, BBR och EKS finns statens minimikrav på det som byggs.

Hur deklarera nybyggt hus?

Om din småhusfastighet är nybildad saknar Skatteverket uppgifter om den. Fastigheten kan till exempel ha bildats genom att en tomt har styckats av. Uppgifterna behövs för att kunna beräkna fastighetens taxeringsvärde. Det gäller oavsett om du har en tomt utan byggnader eller en tomt med byggnader.

Hur ofta taxeras fastigheter?

Du som äger en fastighet ska deklarera den var tredje år eller vart sjätte år. Det kallas allmän eller förenklad fastighetstaxering. De år som det inte är en allmän eller förenklad fastighetstaxering sker särskild fastighetstaxering.

Varför får man beslut om fastighetstaxering?

Varför har vi fastighetstaxering? Det vanligaste skälet till fastighetstaxering är att fastställa storleken på den skatt som ska betalas för en fastighet. Taxeringsvärdet ligger till grund för stämpelskattens storlek och påverkar om ett förvärv av en fastighet ska ses som ett köp eller en gåva.

Share this post