Rekommendationer

Hur lange ar en avverkningsanmalan giltig?

Hur länge är en avverkningsanmälan giltig?

Avverkning för ändrad markanvändning Anmälan ska göras av dig som skogsägare eller ditt ombud. Anmälan ska ske minst sex veckor innan avverkningen påbörjas. Om det finns särskilda skäl får Skogsstyrelsen medge att avverkning får påbörjas tidigare. Anmälan är giltig i fem år.

Måste man anmäla gallring?

Du behöver inte skicka in en anmälan om du ska göra en röjning eller gallring. I fjällnära skog och i ädellövskog måste du göra en ansökan om tillstånd till avverkning, även i områden som är mindre än 0,5 hektar.

Hur mycket får man avverka utan att anmäla?

Avverkningsanmälan enligt skogsvårdslagen behövs inte, eftersom respektive yta inte överstiger 0,5 hektar. Men om åtgärden kan komma att väsentligt ändra naturmiljön, t. ex. om avverkningen berör en så kallad nyckelbiotop, behövs en anmälan för samråd enligt 12 kap.

Får man avverka sin skog?

Avverkning av skog I vissa fall får du avverka på annat sätt för försöksverksamhet eller för att bevara och utveckla natur- och kulturmiljövärden. Virkesförrådet efter röjning, gallring och annan utglesning måste vara så stort att markens virkesproducerande förmåga utnyttjas.

Vem gör skogsbruksplan?

– Om man har kunskapen kan man göra en själv, men de allra flesta kontaktar sin virkesköpare eller en entreprenör som utfärdar skogsbruksplaner. Tillsammans kartlägger man beståndet och tittar på vilka åtgärder som bör göras.

Vad räknas som ädellövskog?

Det man vanligen benämner ädellövskog är skogsbestånd på minst ett halvt hektar där 70 procent är lövträd och minst 50 procent är ädla lövträd. Dessutom kan betesmarker med ädla lövträd också utgöra ädellövskog.

När ska man Slutavverka?

Det är markens bördighet och kvaliteten på träden som avgör och man brukar säga att träden ska ha uppnått avverkningsmogen ålder. Men spannet för slutavverkningsåldern är stort. För gran brukar det vara lämpligt att avverka när träden är 70-100 år och för tall när träden är 90-120 år.

Var finner vi stöd för artskydd i världen?

Världsnaturfonden WWF håller med om att en ökad tydlighet behövs. Men en omarbetning av den lag som ska ”skydda utpekade, särskilt skyddsvärda arter mot störning, förstörelse av livsmiljöer, insamling, illegal handel och avsiktligt dödande” får inte ske på bekostnad av detta skydd.

Share this post