Rekommendationer

Ar det lag pa att man maste gora en energideklaration?

Är det lag på att man måste göra en energideklaration?

Innan du tänker sälja eller hyra ut din bostad måste du göra en energideklaration. Det är lag på att alla byggnader som byggs eller säljs måste vara energideklarerade. Det är byggnadens ägare som ansvarar för att det finns en energideklaration, men ibland är inte ägare och säljare samma person.

Vilka krav gäller för en byggnads energianvändning?

I byggreglerna uttrycks kravet för hur mycket energi en byggnad får använda i primärenergital. Krav på byggnadens värmeisolering ställs genom högst tillåtna genomsnittliga värmegenomgångskoefficient. Det finns också en gräns för hur mycket eleffekt som får installeras för uppvärmning och tappvarmvatten i en byggnad.

Vem ska göra energideklaration?

Energideklarationen utförs av en oberoende certifierad energiexpert på uppdrag av byggnadsägaren. Först görs en besiktning, där en energiexpert, gärna tillsammans med byggnadsägaren, går igenom byggnaden. Energiexperten upprättar därefter energideklarationen i Boverkets energideklarationsregister.

Vad händer om man inte gör energideklaration?

Antalet inlämnade energideklarationer ökar stadigt enligt Boverkets statistik, men inte tillräckligt fort. För att få fart på inlämnandet går vitesförelägganden nu vidare till domstol och det har lett till viten på 30 000 kronor och uppåt.

Vilka fastigheter behöver energideklareras?

Dessa byggnader ska energideklareras Byggnader som upplåts med nyttjanderätt, till exempel hyresrätter, bostadsrätter och lokaler som hyrs ut. Även en- och tvåbostadshus som hyrs ut eller upplåts med bostadsrätt omfattas. För bostadsrätter är det bostadsrättsföreningen som ska se till att huset/husen energideklareras.

Vilka krav finns det på nyproducerade hus när det kommer till isolering?

I Boverkets byggregler ställs krav på klimatskärmens genomsnittliga värmegenomgångskoefficient. Kravet säkerställer att byggnaden är tillräckligt isolerad. Här kan du läsa mer om vad genomsnittlig värmegenomgångskoefficient innebär och vad en byggnads klimatskärm egentligen är för något.

Share this post