Frågor

Vad ar Marksamfallighet?

Vad är Marksamfällighet?

En marksamfällighet är ett markområde som ägs gemensamt av flera fastigheter. Vi hjälper dig med hur du förvaltar, ändrar eller tar bort en befintlig marksamfällighet. Marksamfälligheter kan vara till exempel: mark som har lämnats oskiftad.

Vad får man göra på en allmänning?

Det kan vara kompost, vedupplag, skjul eller bod, studsmatta, pool, odling, uppställning av bilar, båtar och husvagnar, eller något annat som gör att marken upplevs som privat. Kommunal mark, både skog och parkmark, utanför den egna tomten ska kunna användas av alla.

Vad är skillnaden mellan en offentlig plats och en allmän plats?

Begreppet ”Allmän plats” kommer från den tidigare gällande så kallade Ordningsstadgan från 1956. Idag är den upphävd och ersatt. Med begreppet avsågs torg, gata och väg, eller område som är tillgängligt för alla. Idag har begreppet blivit ersatt till ”offentlig plats” istället, vilket är dagens gällande ordalydelse.

Vad innebär en samfällighetsförening?

En samfällighetsförening är en juridisk person som har ett organisationsnummer och det är en effektiv form för förvaltning där ägare av deltagande fastigheter har ansvar och inflytande över drift och underhåll. Den främsta anledningen till att bilda en samfällighetsförening är att förenkla beslutsfattningen.

Vad är Debiteringslängd?

En debiteringslängd är en förteckning över hur mycket varje medlem ska betala till en samfällighetsförening, se 41-42 §§, lagen (1973:1150) om förvaltning av samfälligheter. Summan bestäms av hur stor andel varje fastighet har i objektet som samfällighetsföreningen förvaltar.

Får man bygga på parkmark?

Det får alltså uppföras även på prickmark. Däremot får det inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter, om inte grannen skriftligen medgivit det. Det går inte att få medgivande för placering närmare än 4,5 meter från allmän plats (som parkmark eller gatumark) inom detaljplanerat område.

Vad räknas som en allmän plats?

Vad är en allmän plats En allmän plats är en gata, en väg, en park, ett torg eller ett annat område som enligt detaljplan är avsett för ett gemensamt behov.

Vem är ansvarig för dagvatten?

Ansvarsfördelning. När ett detaljplanelagt område ingår i ett verksamhetsområde för dagvatten har huvudmannen för verksamhetsområdet enligt LAV ansvar för att ordna de allmänna vattentjänster som behövs för att ta hand om dagvattnet. I huvudmannens ansvar ingår att ordna de tekniska installationer som behövs.

Vad betyder samfällighetsförening?

En samfällighet är ett mark- eller vattenområde, utrymme eller fiske som tillhör flera fastigheter gemensamt. Andra typer av samfälligheter finns också, till exempel anläggningssamfällighet, vägsamfällighet och markavvattningssamfällighet.

Share this post