Allmänning

Vad ar en Exploateringskalkyl?

Vad är en Exploateringskalkyl?

Exploateringskalkyler upprättas av kommunen vid nyexploatering av mark. När en idé till markexploatering uppkommit och detaljplan börjat formas upprättas en kalkyl som beräknar exploateringens kostnader och intäkter. Denna bedömning ligger sedan till grund för om exploateringen är ekonomiskt och praktiskt genomförbar.

Kan kommunen kräva att en exploatör bekostar social infrastruktur?

I 6 kap. 41 § PBL följer att kommunen inte får ålägga exploatören att bekosta så kallad social infrastruktur. Social infrastruktur är byggnader avsedda för den verksamhet som kommunen enligt lag är skyldig att tillhandhålla, det vill säga byggnadsverk för vård, 1 Jämför med Boverkets bostadsmarknadsenkät 2016.

Vad är Exploateringsersättning?

Exploateringsersättning För den ut- eller ombyggnad av allmän plats som är nödvändig för ett projekts genomförande ska exploatören erlägga en exploateringsersättning till kommunen. Ersättningen erläggs normalt i flera delbetalningar.

Vem är exploatör?

Byggherren eller fastighetsägaren benämns i kommunens exploateringsavtal som exploatör. Syftet med exploateringsavtalet är att säkerställa att en detaljplan kan antas och genomföras på ett sådant sätt att kraven på ett välfungerande bebyggelseområde blir tillgodosedda.

Vad är Exploateringsprocessen?

I praktiken handlar det till exempel om att bygga gator och anordningar för vatten och avlopp samt att genomföra fastighetsrättsliga åtgärder som fastighetsbildning, att inrätta gemensamhetsanläggningar med mera. När mark ska exploateras är det markägaren och kommunen som är huvudaktörer i exploateringsprocessen.

Vad kallas den avgift som tas ut om man bygger inom detaljplanerat område?

Gatukostnadsersättning är den avgift du betalar för att kommunen anlägger eller gör om vägar och allmänna platser när ett område detaljplaneras. Kostnaden ska vanligen betalas av de fastighetsägare som har nytta av förbättringarna, men sättet att fördela kostnaderna varierar mellan olika kommuner.

Vad är obligatoriskt i en detaljplan?

Obligatorisk reglering. Vad som ska regleras i en detaljplan framgår av bestämmelserna i fjärde kapitlet PBL. Med detaljplan prövas om mark- och vattenområden är lämpliga för bebyggelse och byggnadsverk. Vissa regleringar som hur mark- och vattenområden ska användas samt genomförandetid är obligatoriska.

Vad är en markanvisning?

Vad är en markanvisning? En markanvisning är en överenskommelse mellan en kommun och en byggherre. Överenskommelsen ger byggherren ensamrätt att, under en begränsad period (2 år) och på vissa villkor, förhandla med kommunen om överlåtelse av ett visst kommunal- ägt markområde avsett för bebyggelse.

Share this post