Frågor

Kan man kopa en hyresratt?

Kan man köpa en hyresrätt?

Enligt 12 kap. 35 § jordabalken (JB) får en hyresgäst byta lägenhet, om hyresnämnden lämnar tillstånd till överlåtelsen. I Sverige är det inte olagligt att köpa ett förstahandskontrakt, men du kan utsätta dig själv för en stor risk. I många fall ges inte något kvitto då det handlar om svarta pengar.

Vad betyder blivande bostadsrätt?

I korta drag innebär en ombildning att de som bor i de berörda lägenheterna bildar en bostadsrättsförening. Föreningen köper sedan hela huset av fastighetsägaren vilket ger varje hyresgäst möjlighet att köpa rätten till sin lägenhet. – Många verkar inte förstå det där.

Hur många måste köpa vid ombildning?

Om till exempel en fastighetsägare börjar bli gammal och inte längre orkar sköta om sitt hyreshus så kan hyresgästerna gå samman, bilda en bostadsrättsförening och köpa loss fastigheten. 2/3 av de folkbokförda hyresgästerna måste vilja vara med på denna ombildning för att det överhuvudtaget skall bli något.

Hur köper man ett hyreskontrakt?

Gör inte det. Det är olagligt och hyresvärdar och så kallade svartmäklare (det vill säga du, om du säljer ditt kontrakt) riskerar upp till två års fängelse om de ertappas. Ett förstahandskontrakt på en hyresrätt är ingen egendom, utan innebär en rättighet att hyra lägenheten tills vidare.

Kan en hyresrätt omvandlas till bostadsrätt?

Vid en ombildning av hyresrätt till bostadsrätt bildar de boende en bostadsrättsförening som köper själva huset av fastighetsägaren och varje hyresgäst får möjlighet att köpa rätten till sin lägenhet. Det är två olika affärer som ska genomföras, köpet av fastigheten och köpet av de enskilda lägenheterna.

Hur kan man köpa förstahandskontrakt?

Antingen säljer fastighetsägaren förstahandskontrakt, ibland via en mellanhand, en så kallad svartmäklare eller så används så kallade skenbyten, där hyresgäster iscensätter ett lägenhetsbyte.

Får man köpa förstahandskontrakt?

Det är inte olagligt att köpa ett förstahandskontrakt men du tar en väldigt stor risk. Eftersom det handlar om svarta pengar är förkomsten av kvitton ovanligt. Du har heller ingen garanti att du verkligen får behålla det kontrakt du köpt svart.

Share this post