Populära

Nar kan man grava i marken?

När kan man gräva i marken?

Det är inte förrän det har varit barmark och åtskilliga minusgrader under en längre tid som tjälen tar sig djupare ner. Då blir det tuffare att ta sig ner i jorden, och framför allt blir återställningen svår att göra. Då får man vänta tills det varit blidväder ett bra tag innan man kan fixa till det sista.

Vad kostar det att gräva runt huset?

Ett riktmärke är att dränering kostar 3000 kr/löpmeter/2 meter djup som ska grävas. Det innebär att ett hus med en normalstor källare om 60 kvm kommer ha ca 30 löpmeter husgrund, vilket kommer kosta 30*3000=90 000 kr att dränera.

Kan man gräva en källare?

Att gräva ut en källare innebär egentligen att man i flera steg löser fuktproblematik i husgrunden. På byggsvenska innebär att gräva ut en källare att bila upp betonggolv, dränera, isolera källargolvet och gjuta nytt golv.

Hur djupt får man gräva utan bygglov?

Detta gäller både för tomter och för allmänna platser. Det går inte att säga exakt vad en avsevärd ändring är, men många kommuner bedömer att gränsen går vid en halv meter. Kontakta byggnadsnämnden i din kommun om du vill veta vad som gäller för din tomt. Du behöver marklov oavsett vem som utför åtgärden.

Kan man gräva i tjäle?

I de fallen är det bättre att gräva under årets andra årstider. Att gräva för minireningsverk och även husdränering är däremot optimalt under vintern. – Dagens grävmaskiner är så pass starka, så det finns inget problem med att gräva när det är tjäle. Däremot bör man vara noga med vilken maskin som används.

Hur vet man om man behöver dränera huset?

Hur vet man om man behöver dränera huset? Om du har synliga tecken på fukt eller mögel i källaren finns det orsak att misstänka att husets utvändiga fuktskydd behöver åtgärdas, särskilt om befintlig dränering är av äldre datum. Dränering och utvändigt fuktskydd har en så kallad teknisk livslängd på 20 år.

Share this post