Blogga

Vad ar Kreditfordran?

Vad är Kreditfordran?

Med kreditfordran menas summan av det du lånat och alla avgifter och räntor som du ska betala under hela kredittiden. Även om du betalat av på lånet ska den ursprungliga skulden användas för att beräkna om långivaren har rätt att säga upp lånet.

Vad kostar det att betala tillbaka lån?

Om du vill betala tillbaka hela eller delar av ditt bundna lån innan bindningstiden är slut betalar vi ändå ränta för vårt lån till den dag då lånet skulle ha löpt ut. Den kostnaden som uppstår får du då betala — och det kallas ränteskillnadsersättning.

När förfaller lån till betalning?

Skulle gäldenären (låntagaren) ej erlägga betalning omedelbart efter den tid som kan tänkas åtgå för en kontroll av din behörighet att uppbära fordrat belopp (huvudsakligen om Du alltjämt är rätt betalningsmottagare) är denne i dröjsmål då fordran därefter anses förfallen.

Vad måste banken redovisa om priset eller räntan på lånet?

I så fall ska du få information om vilken ränta som långivaren tillämpar om du enbart hade valt bolånet. Långivaren ska också redovisa vad de olika produkterna och tjänsterna i paketerbjudandet kostar och om det går att köpa dem separat från lånet.

Vad händer om jag inte kan betala sitt lån?

Om du inte betalar i tid kan banken ha rätt att säga upp ditt lån i förtid. Om du har svårt att betala av ditt lån ska du höra av dig till banken så snart som möjligt. Ibland går banken med på att göra en avbetalningsplan som ger dig större möjlighet att klara avbetalningen.

Kan man betala av bundna lån?

Du som är konsument har rätt att betala tillbaka ett bolån när som helst. Men om räntan är bunden och du löser lånet under en bindningstid har långivaren rätt att ta ut viss ersättning. Långivaren får inte ta ut full ersättning och därför finns det i konsumentkreditlagen skyddsregler om hur ersättningen ska beräknas.

Share this post