Allmänning

Vem betalar for slutbesiktningen om inget annat avtalats?

Vem betalar för slutbesiktningen om inget annat avtalats?

Slutbesiktning och kompletterande slutbesiktning Betalas av beställaren. Ny slutbesiktning Betalas av entreprenören (den del av ersättningen som är kopplad till den nya slutbesiktningen). Alternativt avtalas om att entreprenören betalar för slutbesiktningen.

Vem kan vara besiktningsman?

Vid husköp brukar man kalla in en besiktningsman för att säkerställa vilket skick huset är i. Men vem som helst kan utge sig för att vara besiktningsman då det inte är en skyddad titel och det finns ingen lag på att alla besiktningsmän måste vara certifierade.

Vem betalar särskild besiktning?

Om en slutbesiktning blir avbruten på grund av projektet inte är färdigt får entreprenören betala hela besiktningen. Om den första slutbesiktningen inte blir godkänd eller om det finns fel som kräver efterbesiktning, får entreprenören betala för den extra slutbesiktningen eller efterbesiktningen.

Mellan vilka parter brukar en betalningsplan upprättas?

Det allra vanligaste torde vara att parterna har en betalningsplan med delbetalningen efter utfört arbete varpå slutlikvid ska erläggas i samband med en godkänd slutbesiktning. Om bemanningsplan har avtalats mellan parterna ska denna gälla vilket uttryckligen framgår av bland annat 6 kap. 12§ 1st AB 04.

När görs besiktning vid husköp?

Det är viktigt att besikta huset innan du skriver under köpekontraktet. Du har bara rätt att besikta huset efter att kontraktet är påskrivet om det finns en klausul om det i kontraktet. En sådan klausul bör vara såpass öppen att du kan låta köpet återgå utan att du behöver ange särskilda skäl för det.

Vilka besiktningar ska göras i lägenheten?

Vid besiktningen beaktar man hur många som bott i lägenheten samt ålder på golv och tapeter. Kontrollera lägenhetens skick på egen hand när du flyttar in. Om du upptäcker skador som inte redan dokumenterats ska du be om att dessa läggs till. Ta foton eller videomaterial som du kan spara för möjligt framtida bruk.

Vad kostar en slutbesiktning?

En förbesiktning på en normalstor nybyggd villa kostar ca. 6.000 – 7.000 kr inkl. moms och en slutbesiktning ca. 4.000 – 5.000 kr inkl.

Vad är besiktningsman?

En besiktningsman kontrollerar att alla avtalade arbeten har blivit genomförda på ett fackmannamässigt sätt. Det innebär bland annat att golv har rätt lutning mot golvbrunn eller att det är rätt kulör målad i rätt rum. Vidare kontrollerar besiktningsmannen att lagar, författningar och förordningar har följts.

Share this post