Blogga

Kan vem som helst skicka inkassokrav?

Kan vem som helst skicka inkassokrav?

Både företagare och privatpersoner kan skicka inkassokrav, men det är viktigt att samma juridiska person som skickade originalfakturan eller underlaget för inkassokravet också står bakom inkassoutskicket. Om gäldenären är skyldig ett företag något ska alltså inkasso komma från just det företaget.

Har du krav på kostnader enligt 5 i Inkassolagen?

Kostnader. Vad som fordras i kapital, ränta och ersättning för kostnader ska anges var för sig. Fakturaavgift är, enligt Datainspektionen, en sådan kostnad som enligt 5 § inkassolagen ska anges för sig i inkassokravet.

Vem kan skriva inkassokrav?

Bestämmelser angående inkasso och vem som får skicka inkassokrav finns i inkassolagen. För att driva in räkningar för annans räkning krävs tillstånd från Datainspektionen – om däremot indrivningen rör egen fordran behövs inte tillstånd och det kan likaväl göras av en privatperson.

Måste man skicka inkassokrav innan Kronofogden?

Det finns en regel som säger att inkassobolaget i normalfallet måste skicka ett inkassokrav innan man vänder sig till Kronofogden eller domstol för att driva in fordran. Därför kan du få ett inkassokrav även om du tidigare har invänt mot fordran.

Hur många påminnelser skickar inkasso?

Det finns inga regler som säger att man måste skicka en eller flera påminnelser innan ärendet går vidare till inkasso eller indrivning. Du kan lämna en obetald fordran direkt till indrivning utan att skicka en enda påminnelse om du vill.

Vad händer om man inte betalar inkasso i tid?

Om du inte betalar efter påminnelsen kan du få ett inkassokrav. Företag har rätt att ta ut en kostnad även för inkassokravet. Om du inte betalar inkassokravet kan den du är skyldig pengar kontakta Kronofogden för att ansöka om ett betalningsföreläggande.

Varför skickar inte inkasso till Kronofogden?

Inkassoverksamheten är endast ett påtryckningsmedel som en privatperson eller företag kan välja att använda sig av för att få personen att betala sin skuld, innan de vänder sig till Kronofogden. I de allra flesta fall finns inte heller någon skyldighet att skicka ut en påminnelse på fakturan.

Vad ska en Påminnelsefaktura innehålla?

En påminnelse ska du skicka några dagar efter fakturans förfallodatum. Påminnelsen ska innehålla uppgifter om att fakturan har förfallit och att betalning inte skett. Tänk på att fakturan kan vara betald utan att betalningen har hunnit bli registrerad.

Share this post