Populära

Vad ar bommarna?

Vad är bommarna?

Till aktiva skyddsanordningar hör apparater som blir verksamma när ett tåg närmar sig plankorsningen; bland dessa finns bommar (såväl hel- som halvbommar) samt ljus- och ljudsignaler. Plankorsningar där aktiva skyddsanordningar används kan även förses med hinderdetektorer.

Vilka olika Spårvidder har använts för svenska järnvägar?

Spårvidder i olika länder

Sverige
Spårvidd Används Kommentarer
1435 mm Ja Normalspårvidd.
1250 mm Nej Industribanan i Rösered.
1217 mm Nej Borås – Herrljunga Järnväg.

Vad betyder obehöriga i spårområdet?

Obehöriga i spår Det är förbjudet att beträda spårområdet, enligt järnvägslagen. Olovligt beträdande av spårområdet kan ge böter på 3 000 kronor.

Vad innebär ett vitt blinkande sken i samband med järnvägskorsning?

Att ljussignalen i en järnvägskorsning blinkar med vitt ljus betyder indirekt att den får passeras. Det är dock inte detsamma som grönt, utan betyder att du måste passera med stor försiktighet eftersom järnvägsfordon i vissa fall kan komma trots signalen.

Hur går bommarna ner?

Ibland inträffar fel som gör att bommarna inte går ner trots att ett tåg närmar sig, men då lyser signalen för tåget rött, så tåget kommer att tuta och försöka stanna före. Tåg får passera en röd vägsignal efter att ha stannat och konstaterat att det inte är någon i vägen.

När bommarna är fällda?

När ett tåg med ett körtillstånd närmar sig plankorsningen startar varningssignaleringen automatiskt, det vill säga bommarna fälls. Bommarna ska vara fällda så kort tid om möjligt för att inte hindra vägtrafiken i onödan.

Vad är obevakad järnvägsövergång?

Det finns två olika typer av plankorsningar: En bevakad järnvägskorsning har ljud- och ljussignaler och bommar. En obevakad järnvägskorsning har inte ljud- och ljussignaler och bommar.

Share this post