Blogga

Hur sitter oron och hals ihop?

Hur sitter öron och hals ihop?

Örontrumpeten är en trång passage som kopplar samman ditt mellanöra med din hals. Den spelar en avgörande roll för att jämna ut trycket i ditt mellanöra. Genom att den öppnas när du nyser, sväljer eller gäspar förhindras att lufttryck och vätska byggs upp inne i din hörselkanal, bakom din trumhinna.

Kan öronläkare?

En öron-näsa-hals-läkare kan hjälpa till med det mesta som har med just öronen, näsan och halsen att göra. Det kan exempelvis vara upprepade öroninflammationer, yrsel, bihåleinflammationer, heshet, sväljningssvårigheter, upprepade halsflusser och snarkning. För att gå till en öron-näsa-hals-klinik behöver du en remiss.

Vad gör man på öron näsa hals?

Om oss. På öron-, näsa- och halsmottagningen undersöks, utreds och behandlas patienter med sjukdomar som berör öron, näsa och bihålor, munhåla och svalg, luftvägen, matstrupen samt balans och hörsel. På mottagningen bedrivs akut och planerad specialistvård samt högspecialiserad vård.

Har ont i örat och samtidigt är stel i nacken och känner dig väldigt trött och svag?

Sök vård direkt på en akutmottagning om du som vuxen eller ditt barn: Har ont i örat och samtidigt är stel i nacken och känner dig väldigt trött och svag. Har ont i örat, har hög feber och känner dig allvarligt sjuk. Har ont i örat eller har flytning från örat och känner dig yr.

Kan allt om öronen?

Ytterörat består av den del av örat vi kan se: öronmusslan och hörselgången. Ytterörats funktion är att fånga in ljud och att härleda ljudet bakåt/ inåt. Hörselgången har till uppgift att för ljudet vidare in i örat och att hålla rent och stoppa smuts och bakterier från att tränga längre in i örat.

Vad heter läran om örat?

Audiologi är läran om hörsel. Hörsel är en medveten förnimmelse av ljud i omgivningen. Hörseln är viktig för vår muntliga kommunikation. Den är även viktig för att upptäcka faror i omgivningen, till exempel trafikljud och varningsljud.

Måste man ha remiss till öron näsa hals?

Om du söker för Öron-näsa-hals sjukdom så krävs dock en remiss vid nybesök. En remiss erhålls lättast från din vårdcentral eller husläkare. För Gynekologi behövs det ingen remiss. Med remiss kan du vända dig direkt till vår specialistmottagning för att träffa en specialistläkare.

Hur gör man en egen vårdbegäran?

Egen vårdbegäran via 1177 Vårdguidens e-tjänster

  1. Logga in.
  2. Välj den mottagning dit du vill skicka din vårdbegäran, välj sedan ärendet ”Egenremiss”.
  3. Fyll i formuläret och klicka på skicka så kommer det direkt till den mottagning du har valt.

Varför svullnar örontrumpeten?

När du är förkyld eller har allergisk snuva kan örontrumpeten svullna och täppas igen. Då kan inte luft passera och det bildas ett undertryck i mellanörat. Lock för örat brukar gå över om du blåser mot stängd näsa och mun, eller om du försöker svälja. Att blåsa med stängd näsa och mun kallas för att tryckutjämna.

Share this post