Blogga

Vilket korkort kravs for latt lastbil?

Vilket körkort krävs för lätt lastbil?

Med behörigheten BE får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släp kopplade till bilen. Släpets eller släpens sammanlagda totalvikt får dock inte vara över 3 500 kg.

Vad händer om man kör lastbil utan körkort?

Att uppsåtligen framföra ett fordon som kräver körkort, utan att vara berättigad till detta, leder till böter. Vid olovlig körning är bötesformen inte föreskriven, vilket innebär att personen kan dömas till dagsböter enligt 25 kap 1 § Brottsbalken (BrB). Dagsböter kan bestämmas till ett antal av minst 30 och högst 150.

Måste man ha YKB för att köra lastbil?

Från den 10 september 2016 krävs att du har ett yrkeskompetensbevis för att få köra godstransporter med tung lastbil. Motsvarande krav gäller för persontransporter med buss sedan den 10 september 2015. Nu måste alltså även du som omfattas av ”hävdvunnen rätt” ha och medföra ditt yrkeskompetensbevis vid körning.

Vad kostar det att ta körkort för tung lastbil?

Den omfattar 140 timmar om du är över 21 år och 280 timmar om du är under 21 år. Utbildningen avslutas med ett kunskapstest som du gör på Trafikverket. En sådan utbildning kan du själv finansiera och den kostar ofta mellan 25 000 kr till 30 000 kr.

Hur mycket väger ett B-körkort?

B-körkortet ger dig möjlighet att köra fordon och släp som tillsammans väger högst 3 500 kg. Har du ett utökat B-körkort, ett så kallat B96, får du köra bil och släp med maxvikt på 4 250 kg. Läs mer om B-körkort och släp här. Vill du köra ännu tyngre släp ska du skaffa dig ett BE-körkort. Då finns ingen övre gräns för vad bil och släp får väga

Vilken behörighet får du köra med ditt körkort?

Bokstäverna på punkt nio på ditt körkort talar om vilken behörighet du har. Vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten framgår av tabellen nedan. Behörighet. Körkortsålder. Ger rätt att köra. AM.

Har du körkort med behörigheten B?

Med ett körkort med behörigheten B får du köra personbilar och lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg. För att få ett B-körkort krävs det att: Du har ett giltigt körkortstillstånd. Du är permanent bosatt i Sverige eller studerat här i minst sex månader.

https://www.youtube.com/watch?v=_NemyavRNBc

Share this post