Populära

Vad ingar i informationssakerhet?

Vad ingår i informationssäkerhet?

Informationssäkerhet innebär att skydda information utifrån krav på dess konfidentialitet, riktighet och tillgänglighet. Det gäller såväl hos enskilda som hos organisationer, både i näringslivet och i offentlig verksamhet. Informationssäkerhet omfattar därför hela samhället.

Vad är ett internt regelverk?

Interna regler beskriver specifika moment eller arbetsuppgifter som alla anställda har ansvar att följa. Reglerna kan innehålla både bindande regler, så kallade ”ska-regler”, och riktlinjer som även tillåter alternativa handlingssätt. Nedan hittar du policyer och intern regler, uppdelat på olika områden/kategorier.

Hur jobbar man med informationssäkerhet?

Att arbeta systematiskt med informationssäkerhet

  1. konfidentialitet – att information skyddas så att obehöriga inte får åtkomst.
  2. riktighet – att informationen skyddas mot oönskad förändring.
  3. tillgänglighet – att informationen ska vara tillgänglig när den behövs av behöriga användare.

Vad är informationshantering?

Informationshantering avser sådana åtgärder och informationssäkerhetsåtgärder baserade på behov som uppkommer i samband med en myndighets uppgifter eller övriga verksamhet, i syfte att hantera en myndighets informationsmaterial, informationen i olika behandlingsskeden och informationen i informationsmaterial, oberoende …

Vad betyder datasekretess?

Datasekretess är en central grundprincip inom statistikväsendet med vilken man strävar efter att försäkra uppgiftslämnarnas förtroende och att få pålitlig primärinformation. Att värna om datasekretess är en förutsättning för förtroendet som Tullen behöver för uppgiftsinsamling.

Vad betyder policys?

En policy är en avsiktsförklaring för att styra beslut i en önskad riktning. Termen används såväl inom privat som offentlig sektor. EU:s regionala utvecklingsperspektiv och Carterdoktrinen är exempel på policydokument. Policyer används för att underlätta styrning av ett sakområde.

Vad är intern styrning?

Intern styrning och kontroll är den process som syftar till att myndigheten med rimlig säkerhet fullgör sina mål och uppdrag och bedriver verksamheten i enlighet med Myndighetsförordningens krav på effektivitet, regelefterlevnad, tillförlitlig redovisning och god hushållning med tilldelade resurser.

Share this post