Trendig

Vad betyder krigsfangar?

Vad betyder krigsfångar?

En krigsfånge (engelska: Prisoner of War, POW) är en person som frihetsberövats av fienden under ett krig. Huvudregeln säger att alla personer som faller under definitionen av kombattanter blir krigsfångar då de hamnar i fiendemaktens våld. Undantag är bland annat legosoldater, som dock ändå har visst rättsligt skydd.

När kan urskillningslösa anfall vara berättigade?

Distinktionsprincipen innebär dels att krigförande parter alltid måste skilja mellan militära mål å ena sidan och civila personer och civila objekt å den andra, dels att anfall endast får riktas mot militära mål. En konsekvens av distinktionsprincipen är förbud mot krigföring som har urskillningslösa effekter, dvs.

Vilka vapen får inte användas i krig?

Det är också förbjudet att använda vapen som orsakar större lidande än vad som är nödvändigt för att försätta stridande ur stridbart skick. Användningen av vapen som orsakar omfattande, långsiktiga och svåra skador på naturen är också förbjudna.

Vilka rättigheter har man i krig?

Vissa grundläggande rättigheter, såsom rätten till liv, skydd mot tortyr eller omänsklig behandling, förbud mot slaveri, förbud mot retroaktiv strafflagstiftning, kan aldrig inskränkas eller begränsas och gäller därmed i alla situationer, även under en väpnad konflikt.

Vad får en krigsfånge inte behålla?

Bekämpa inte en fiende som försatts ur stridbart skick! Avväpna fångar och överlämna dem till din chef! (En krigsfånge har rätt att behålla kläder, hjälm, skyddsutrustning, matkärl och identitetshandlingar samt personliga tillhörigheter som inte har underrättelsevärde, samt få den vård som hälsotillståndet kräver.)

Vad händer om Sverige blir ockuperat?

Vid ockupation Val till riksdagen eller beslutande kommunala församlingar (kommunfullmäktige respektive regionfullmäktige) får inte hållas på ockuperat område. Svenska myndigheter ska verka för försvaret, skydd av civilbefolkningen och andra svenska intressen.

Share this post