Allmänning

Vad ar ett kapitallan?

Vad är ett kapitallån?

Kapitallån är ett instrument som används vid ett aktiebolags och andelslags finansiering. Instrumentet har egenskaper som liknar både eget och främmande kapital. Kapitallån kan användas exempelvis för att förbättra bolagets soliditet eller för att ordna nödvändig finansiering.

Vilka är de tre Kapitalbehoven som företagen har?

Finansieringen i ett företag som står i beråd att påbörja sin verksamhet ordnas i regel via tre källor, dvs. via företagarens egen finansiering, bidrag och lån.

Hur mycket eget kapital ska man ha?

Nettoförmögenheten är det väsentliga. Det egna kapitalet avgör överlevnadsförmågan i ett företag. Det är viktigt att företaget har ett tillräckligt stort eget kapital om sämre tider skulle komma. Det är alltså viktigt att företaget ser till att förstärka det egna kapitalet under vinstår.

Hur mycket ränta får man ta ut?

Räntetaket innebär att kreditgivaren aldrig får ta ut högre kreditränta eller dröjsmålsränta för högkostnadskrediten än referensräntan plus 40 procentenheter. Hösten 2019 innebär det att räntan per år aldrig får vara högre än 40 procentenheter.

Kan ett aktiebolag låna ut pengar till ett annat aktiebolag?

Mitt ena AB ska låna ut pengar till ett annat AB som jag är delägare i – vad gäller? Om du äger ett AB kan det som huvudregel inte låna ut till ett annat AB som du äger enligt låneförbudet i aktiebolagslagen. Låneförbudet har som syfte att skydda bolags kreditvärdighet och förhindra viss skatteplanering.

Hur mycket lön ska jag ta ut från mitt aktiebolag?

För 2021 behöver du personligen plocka ut en årslön som motsvarar 409 200 kr + 5 % av bolagets totala kontanta löner. Om det endast är du som tar ut lön ur bolaget så innebär detta att du behöver ta ut minst 430 750 kr, eller ca 36 000 kr per månad.

Kan man ta ut aktiekapitalet skattefritt?

Jo, du kan ta ut 50 000 kr skattefritt ur ditt aktiebolag. Men det krävs en del pappersarbete innan du kan ta fram banksäkerhetsdosan och föra över pengarna till ditt privatkonto. För att sänka aktiekapitalet kan du antingen minska antalet aktier, eller minska värdet per aktie.

Share this post