Ny

Nar far man rosta i kommunvalet?

När får man rösta i kommunvalet?

Rösträtt. För att ha rösträtt i kommunval måste man vara införd i röstlängden för den specifika kommunens val. Alla svenska, isländska, norska och EU-lands medborgare som har fyllt 18 år senast på valdagen förs per automatik in i röstlängden för valet i den kommun där de är folkbokförda 30 dagar innan valet.

Vilka är de största valarna?

Det största djur som någonsin funnits på jorden är blåvalen. Den kan bli upp till 30 meter lång och väga mer än 150 ton. Ett barn skulle kunna krypa i blåvalens största blodådror, och dess hjärta är stort som en bil. Att valar kan bli så stora beror till stor del på vattnets stödjande kraft.

Hur går ett landstingsval till?

Dessa val hålls i samband med kommunalval och riksdagsval i september vart fjärde år. Valet går till så att väljaren lägger sin röst på en person i en valurna. Utformandet och genomförandet av regionvalen regleras i lagen genom vallagen. Rösträttens och valbarhetens regler är nästan likadana som kommunalvalen.

Vilket datum är valet 2022?

Riksdagsvalet i Sverige 2022 kommer att äga rum på söndagen den 11 september 2022. Vid detta val kommer Sveriges riksdag för mandatperioden 2022–2026 att väljas. Samtidigt kommer det också hållas allmänna val till kommun- och regionfullmäktige.

Vilket djur har det största hjärtat?

Världens största hjärta pumpar såklart i det största djur som någonsin existerat – blåvalen. Nu ställs ett blåvalshjärta på drygt 180 kilo ut på Royal Ontario Museum i Toronto, Kanada. Utställningens hjärta tillhörde en av två blåvalar vars lik flöt iland vid Trout River i Newfoundland and Labrador för tre år sedan.

Vilket är det största djuret i världen?

Blåvalen är det största djur som någonsin funnits på jorden. Den är till och med större än de största dinosaurierna var! Häng med ner i havet till denna fantastiska jätte… Blåvalen kan bli upp till 30 meter lång och väga 200 ton, alltså så stor att den inte får plats i 25-metersbassängen på badhuset!

Hur väljs man in i kommunfullmäktige?

Medborgarna väljer kommunfullmäktige Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet. Det är kommunens medborgare som röstar in förtroendevalda i kommunfullmäktige. Kommunfullmäktige fattar de övergripande besluten och sätter de övergripande målen.

Share this post