Trendig

Hur styrs Egypten?

Hur styrs Egypten?

Demokratisk republikEgypten / Statsskick

Vilka mänskliga rättigheter bryter Egypten mot?

Rättssäkerheten för den enskilde är i flera fall svag. Såväl civila som polis, militär och rättsväsende drabbas av återkommande terroristattacker och annan våldsanvändning. Säkerhetssituationen, i synnerhet i norra Sinai och i gränsområdet mot Libyen är problematisk, och Egypten omges av oroshärdar.

Är Egypten en diktatur?

Egyptiska folket gjorde 2011 uppror mot en diktator, som stödde sig på militär makt. Men efter flera dramatiska turer, med demokratiska val som militärledningen inte har accepterat och med återkommande blodsutgjutelse, lider landet återigen under diktatur.

Vad är speciellt med Egypten?

Många har fascinerats av de mäktiga pyramiderna i Giza, templen i Abu Simbel, Luxor och Karnak, Konungarnas Dal och Drottningarnas Dal etc. Men Egypten har mycket mer att erbjuda än detta. Här finns stora, mäktiga ökenområden och den bördiga Nildalen, ett av världens mest tättbefolkade område.

Hur långt är Egypten från norr till söder?

Den rinner från söder till norr, cirka 160 mil genom hela landet, och bildar ett vidsträckt deltaområde vid Medelhavskusten.

Vad gjorde Hosni Mubarak?

Den 13 april 2011 häktades Mubarak på grund av anklagelserna om förskingring, korruption och brott mot mänskliga rättigheter under sin tid som president. Han dömdes till livstids fängelse den 2 juni 2012 för att ha mördat demonstranter vid upproret 2011. Rättegången togs sedan om och han friades från alla åtal.

Hur länge har Egypten varit en diktatur?

år 1922 blev Egypten delvis oberoende från Storbritannien, men det var inte förrän år 1953 – efter den egyptiska revolutionen – som landet skulle kunna utropa sig som en egen republik. Under 1954 blev general Gamal Abdel Nasser både premiärminister och president och landet fick ett militärt styre.

Hur är klimatet i Egypten?

Nästan hela Egypten har torrt och varmt ökenklimat. På sommaren är det hett, temperaturer över 40 grader förekommer. På vintern råder behagliga temperaturer. I öknen är nätterna kalla under vintertid.

Share this post