Populära

Vad ar en rattsprovning?

Vad är en rättsprövning?

Rättsprövning innebär att Högsta förvaltnings- domstolen kan upphäva ett regeringsbeslut som strider mot någon rättsregel på det sätt sökanden har angett eller som i övrigt klart framgår av omständig- heterna. Domstolen kan alltså inte ändra ett beslut.

Kan man överklaga regeringens beslut?

Om man vill överklaga regeringens beslut ska man vända sig till Högsta förvaltningsdomstolen (HFD). Vid överklagan enligt 1 § eller 2 § ska överklagandet ha kommit in till HFD senast 3 månader efter regeringens beslut kommit och vid överklaganden enligt 2a § inom 3 veckor, 3-4 §§.

Vad betyder förvaltningsdomstolar?

De allmänna förvaltningsdomstolarna är förvaltningsrätterna, kammarrätterna och Högsta förvaltningsdomstolen. De handlägger mål som bland annat rör förhållandet mellan enskilda personer och det allmänna, som till exempel skattemål, utlännings- och medborgarskapsmål, eller socialmål som t.

Hur kan ett regeringsärende gå till?

Regeringen fattar gemensamma beslut i alla regeringsärenden under de regeringssammanträden som äger rum varje vecka. Minst fem statsråd måste vara närvarande för att regeringen ska kunna fatta beslut. På så vis får alla statsråd, eller ministrar som de ofta kallas, möjlighet att påverka de beslut som regeringen fattar.

Vad är Regeringsärende?

Regeringsärenden är ärenden som regeringen beslutar om. Vilka ärenden som regeringen ska eller får pröva finns angivet i regeringsformen, som är en av grundlagarna. Regeringen får inte besluta i ärenden som riksdagen har ensamrätt att fatta beslut om, som till exempel lagstiftningsärenden och statsbudgeten.

Var klagar man på kommunen?

Om du anser att kommunen har fattat ett beslut som till exempel inte kommit till på ett lagligt sätt eller som bryter mot någon lag eller annan författning, kan du få lagligheten av beslutet prövad genom att överklaga kommunens beslut direkt till domstol (förvaltningsrätten).

Share this post