Trendig

Vad kan vi gora for att stoppa utrotningen?

Vad kan vi göra för att stoppa utrotningen?

Vi behöver skydda mer natur, bromsa klimatförändringarna, stoppa skogsskövlingen, bekämpa tjuvjakten och förändra vår matproduktion så att den blir mer hållbar. 1 miljon arter hotas* och i förlängningen också vårt eget liv på jorden. Genom att bli fadder stöder du WWFs intensiva arbete med att stoppa utrotningen.

Hur ska vi rädda djuren?

– Öka satsningarna på nationella övervakningsprogram så att vi får kunskap om fler artgrupper. Idag saknas kunskap om läget för viktiga artgrupper som till exempel insekter. – Öka Sveriges satsning på biologisk mångfald och uppfyll Sveriges internationella åtaganden om biologisk mångfald.

Hur många djur är utrotade?

Människan har utrotat 130 000, sju procent, av alla kända djurarter på jorden, enligt en studie. Siffran är många gånger högre än tidigare uppskattningar.

Vad krävs för att stoppa Massutrotningen?

För att kunna stoppa massutrotningen måste en mycket större del av världens natur skyddas. Vi måste ställa om till ett jord- och skogsbruk som värnar den biologiska mångfalden och stoppa utfiskningen av våra hav. För att lyckas måste vi få stopp på överkonsumtionen och ställa om till en mer hållbar livsstil.

Vad kan du själv göra för att inte den biologiska mångfalden ska minska?

Anlägg en damm eller bevara ett gammalt träd (många djur tycker om håligheter i gamla träd), lägg upp en vedstapel eller bygg en stenmur som hem för små däggdjur, kräldjur och olika insekter. Ge häckar mångfald genom att plantera inhemska arter.

Hur kan man skydda växter och djur?

Skyddad natur för utbildning och forskning Det är enklast att lära sig om djur och växter och hur de är beroende av varandra på plats i skog och mark. Skolundervisning utomhus och guider i naturområden kan ge nödvändig kunskap om sammanhangen i naturen, men också ett ökat engagemang och intresse för djur och växter.

Vad är farorna med att växterna blir allt färre?

Djur- och växtlivet hotas av föroreningar, bekämpningsmedel, skogsavverkning, utfiskning och klimatförändringar som rubbar känsliga ekosystem. Enligt forskningen är vår överkonsumtion, särskilt i den rika världen, den huvudsakliga orsaken till den snabba förlusten av arter.

Vilka djur har dött ut?

Det finns fortfarande hopp om att hitta djur som är så gott som borträknade. Pungvargen, kinesiska floddelfinen och koupreyen, ett oxdjur från Sydostasien, är några sådana exempel. – Mest pr-mässigt känd är pungvargen på Tasmanien, men den borde inte finnas kvar.

Vilka djur kommer dö ut 2025?

Viktiga arter hotade En av däggdjursarterna som kan vara utdöd om 50 år är enligt forskarna den svarta noshörningen. Den asiatiska elefanten uppges också vara hotad på sikt.

Vilka djur har dött ut sedan 2009?

En gnagare som levde på en liten ö utanför Australien som ibland kallas mosaiksvansad råtta på svenska. Arten sågs senast 2009 och efter en intensiv sökning under 2014 tror man nu att arten är utdöd. Dödsorsaken är den globala uppvärmningen som fått havsnivån att öka och översvämma råttans livsmiljöer.

Share this post