Trendig

Hur paverkar avverkning av skogen miljon?

Hur påverkar avverkning av skogen miljön?

Den pågående skövlingen av världens skogar har stor klimatpåverkan. Det kan liknas vid förbränningen av fossila bränslen (olja, kol och fossilgas). När skog huggs ner snabbare är ny skog hinner växa upp blir resultatet att mängden koldioxid i atmosfären ökar och bidrar till att öka växthuseffekten.

Hur påverkas marken av avverkning?

Förhållandena efter avverkning, då närings- upptaget minskar kraftigt, en viss omrörning sker i marken och grundvattenytan höjs, kan ha stor påverkan på läckage av näring, organiska ämnen, grumling av bäckvattnet och kvicksilver.

Hur påverkar skogsavverkning?

När skogen växer tas koldioxid upp från atmosfären och binds in i träd och mark. Efter avverkning släpps koldioxid åter ut till atmosfären i takt med att kvarlämnade träddelar bryts ner och de olika produkterna efterhand bränns eller ruttnar. En del av markens växter dör och nya kommer till på hygget.

Vilken betydelse har skogen för oss som individer och för samhället?

Skogen har ett stort värde för rekreation, friluftsliv, folkhälsa och naturturism. Ett av Skogsstyrelsens uppdrag är att arbeta för att dessa sociala värden i skogen ska värnas. Skogens sociala värden är de värden som skapas av människors upplevelser.

Vad kan avskogning leda till?

Minskande biologisk mångfald Avskogning och degradering kan leda till att djurlivet i området minskar. Djuren mister sina habitat, vitala födokällor och blir vidare utsatta för jakt när de inte kan stanna i sina naturliga habitat.

Hur påverkar skogsskövling klimatet?

Påverkan på klimatet När skog huggs ned, framförallt regnskog, blir det färre träd och växter kvar för fotosyntes. Mängden koldioxid ökar och skogen blir mindre.

Vad händer med marken där skog avverkas?

Anlägga ny skog Ny skog ska du anlägga efter avverkning när markens virkesproducerande förmåga inte utnyttjas. Du måste använda beprövade metoder och trädslag som är lämpliga för platsen. Detta kan du göra genom plantering, sådd eller naturlig föryngring. Oftast behöver du markbereda innan för att få ett bra resultat.

Vad kallas det som blir kvar efter att man har gjort en slutavverkning?

Slutavverkningen markerar både slutet och början på en skoglig omloppstid. Huvuddelen av de gamla träden avverkas nu, och när beståndet föryngrats tar en ny generation över. Slutavverkningen skiljer sig från gallring genom att beståndet nu är så glest att det inträder föryngringsplikt.

Vad gör skogen för oss?

Skogen har och har haft mycket stor betydelse för människan. Vi utnyttjar skogen för vårt uppehälle, dvs vi finner där mat, läkemedel, ved för att hålla oss varma och material för byggnationer mm. Skogen är också en källa för estetiska upplevelser som t ex poesi, författarskap samt konst.

Varför behöver vi skogen?

Skogen är viktig för oss alla på många olika sätt. Skogen binder kol och hjälper till att skydda mot klimatförändringar. Skogen är vårt största landbaserade ekosystem och bidrar till många av de ekosystemtjänster vi tar för givna. Skogen är hem för tusentals olika växter och djur.

Hur påverkar skogsskövling människor?

Avskogning orsakar sociala konsekvenser och i vissa fall våldsamma konflikter eftersom familjer och hela befolkningar förlorar sin försörjning. Palmoljeplantager (monokulturer) etableras i stor utsträckning på Borneo och regnskog och artrika ekosystem försvinner.

Share this post