Trendig

Vart kommer narsalter ifran?

Vart kommer närsalter ifrån?

Närsalterna kommer ifrån berggrunden som vittrat sönder samt från döda organismer (djur, träd, blommor mm.). Vattnet löser ut närsalter ur berggrund och mineralkorn i jorden, vilket kallas för vittring. Det mesta av närsalterna i jorden kommer dock från förmultnade växter och djur.

Hur livet på land har uppstått?

Med hjälp av solljus och koldioxid kunde bakterierna skapa druvsocker och syre med hjälp av klorofyllet. På det viset kom syre ut i atmosfären. Det är grundförutsättningen för att liv skall finnas på land. När bakterierna utvecklades och blev allt mer komplicerade tappade en del av dem sitt klorofyll.

När de första kräldjuren utvecklades?

Det första kräldjuret Men för cirka 320 till 310 miljoner år sedan utvecklade en grupp av groddjuren förmågan att lägga ägg som överlevde och kläcktes på land, samt som resulterade i helt landlevande ungar. Detta är en karaktär för kräldjur, och de första kräldjuren var nu här.

Vilken var den första levande organismen?

Under de första tre miljarder åren i livets historia, hade det endast funnits encelliga organismer, men för ungefär 600 miljoner år sedan uppstod flercelliga varelser. De första flercelliga organismerna man känner till är de s.k. ediacaradjuren, en grupp platta djur som finns som fossil i Ediacara i Australien.

Hur evolutionen fungerar?

Evolutionen sker genom processer som ökar respektive minskar variationen (mångfalden) i en genpool. Processer som ökar variationen är mutationer, rekombination och utbyte av gener mellan populationer och arter (till exempel genom retrovirus). Processer som minskar variationen är naturligt urval och genetisk drift.

Hur rör sig urdjur?

Urdjuren saknar cellvägg. De har förmåga att röra sig och de äter andra organismer och organiska partiklar. De flesta urdjur lever i vatten och vissa av dem har förmåga att bilda cystor med tjocka skal, som skyddar dem mot uttorkning. Många urdjur förekommer inne i andra djur som nyttiga symbionter.

Vilket var det första däggdjuret?

Det fanns största landdjur som någonsin levt på jorden: Brachiosaurus som var 25 meter lång, 12 hög och vägde lika mycket som 30 bilar. Samtidigt med dinosaurierna levde en del andra djur, näbbdjursliknande med päls. De var första däggdjuren.

Share this post