Trendig

Hur gor man en barnkonsekvensanalys?

Hur gör man en barnkonsekvensanalys?

En barnkonsekvensanalys ska inte försvåra arbetet, utan förenkla. Lättast kan man se en barnkonsekvensanalys som en enkel checklista med ett avgränsat antal punkter, avbokad av vuxna till förmån för barn. Tanken med barnkonsekvensanalyser är också att de ska vara en naturlig del av det ordinarie arbetet.

Vad är skillnaden mellan barnperspektiv och barns perspektiv?

Ett barnperspektiv kan vi som vuxna försöka utveckla genom att se tillvaron med barns ögon i olika sammanhang. Barnets perspektiv däremot kan vi bara få på ett sätt – genom att barnen själva får komma till tals om hur de ser på sig själva och sina liv.

Vad innebär det att ha ett barnperspektiv?

– Barnperspektiv är den föreställning vi har kring vad som är bra för våra barn, och det vi gör för att på bästa sätt ta tillvara på barns rättigheter och möjligheter. Att arbeta med barnperspektiv är att hela tiden försöka se till barnets bästa, i allt vi gör.

Vem avgör vad som är barnets bästa?

I socialtjänstens, hälso- och sjukvårdens och tandvårdens arbete med barn behöver personalen alltid göra en bedömning av vad som är barnets bästa. Vid beslut eller andra åtgärder som rör vård- och behandlingsinsatser för barn inom socialtjänsten ska vad som är bäst för barnet vara avgörande.

När göra barnkonsekvensanalys?

FN:s kommitté för barnets rättigheter rekommenderar alla länder som har antagit barnkonventionen att göra barn- konsekvensanalyser inför samtliga beslut som rör barn. Barnkonsekvensanalyser ska inte göras vid sidan av det ordinarie arbetet utan ska ske som en del i arbetet med att ta fram relevanta underlag för beslut.

Vad är social konsekvensanalys?

Social konsekvensanalys (SKA) är en analysmodell och ett processtöd som arbetats fram och används i samverkan av flera kommuner. Analysmodellen är en hjälp för att kunna utgå från människors olika livssituationer och behov när en fysisk förändring ska genomföras.

Vad har ett barn rätt till?

Barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling. Barn har rätt till ett eget namn och ett medborgarskap. Barnet har rätt, så långt det är möjligt, att få veta vilka dess föräldrar är och få deras omvårdnad. Barn har rätt till sin identitet, sitt medborgarskap, sitt namn och sina släktförhållanden.

När ska barnets bästa vara avgörande?

Barnets bästa behöver inte vara avgörande för vilket beslut som fattas enligt socialtjänstlagen men ska alltid beaktas, utredas och redovisas. Vid beslut och andra åtgärder som rör vård och behandlingsinsatser enligt socialtjänstlagen ska dock barnets bästa vara avgörande.

Hur kan ni jobba för att barnets bästa ska komma i första hand?

Väg övriga intressen mot barnets bästa Att barnets bästa i första hand beaktas betyder inte att det som är bäst för barn automatiskt ska ha företräde framför andra intressen. Men barnets bästa bör väga mycket tungt, till och med lite tyngre än övriga intressen så att barnets intressen inte tappas bort.

När gäller barnkonventionen?

Barnkonventionen blir svensk lag den 1 januari 2020. Barnkonventionen innehåller regler för barns rättigheter. Med den här lagen vill regeringen att det ska bli tydligare att barn har egna rättigheter och att det ska blir tydligare hur vuxna ska använda barnkonventionen när de fattar beslut som rör barn.

Vad ska en konsekvensanalys innehålla?

En konsekvensanalys bör innehålla följande: Beskrivning av de generella effekter/konsekvenser som beslutet har på det mötesforum där det är taget. 3. Beskrivning av de specifika effekter/konsekvenser som beslutet har på enskilda deltagare i mötet, inklusive den som äger genomförandet av det.

När gör man en barnkonsekvensanalys?

En barnkonsekvensanalys är en utredning som ligger till grund för beslutsfattande i frågor som rör barn. Målet är att barnkonsekvensanalyser ska vara en del av det ordinarie arbetet i kommuner och regioner. Moment som ingår i analysen är bland annat: gällande lagstiftning.

Vad är en barnkonsekvensanalys?

För att redovisa att och hur man har tagit hänsyn till barnens rättigheter, upprättas en så kallad barnkonsekvensanalys. I analysen bör man bland annat berätta vilka artiklar i barnkonventionen man har tittat på när man gjort sin analys samt vilka slutsatser man kommit fram till.

Varför konsekvensanalys?

Den identifierar och analyserar syftet med åtgärden och de konsekvenser den kan förväntas medföra. En konsekvensanalys kan ses som en utvärdering som genomförs innan man har bestämt sig för om man ska genomföra en åtgärd eller inte – en ex-ante* utvärdering.

Vilka är de fyra grundläggande principerna för barnkonventionen?

De fyra grundprinciperna är:

  • Artikel 2: Alla barn har samma rättigheter och lika värde.
  • Artikel 3: Barnets bästa ska beaktas vid alla beslut som rör barn.
  • Artikel 6: Alla barn har rätt till liv, överlevnad och utveckling.
  • Artikel 12: Alla barn har rätt att uttrycka sin mening och få den respekterad.

Vad heter lagen om barnkonventionen?

Den 1 januari 2020 blev FN:s konvention om barnets rättigheter svensk lag. Det innebär ett förtydligande av att domstolar och rättstillämpare ska beakta de rättigheter som följer av barnkonventionen.

Share this post