Allmänning

Hur paverkas min pension om jag gar ner i arbetstid?

Hur påverkas min pension om jag går ner i arbetstid?

Den lön du har påverkar hur mycket som sätts av till din pension. Jobbar du deltid minskar inbetalningen till din allmänna pension. Undantaget är om du även efter att ha gått ner i arbetstid har en månadslön på mer än 47 717 (2022) kronor i månaden (motsvarande 8,07 inkomstbasbelopp per år).

Kan jag jobba heltid och samtidigt ta ut pension?

Du kan både ta ut full pension och jobba vidare som vanligt. Det som påverkas är skatten som kan bli högre om lön och pension tillsammans ger inkomster på över 46 000 kronor i månaden och mer. Då kan du få betala statlig skatt på de sista tusenlapparna.

Hur mycket förlorar man på att gå i pension vid 62?

Du kan tidigast ta ut allmän pension från 62 års ålder. Tänk på att fler år i arbete ger högre pension per månad hela livet ut. Ett års extra arbete efter 65 års ålder ger dig som snart ska ta ut din pension mellan 1 400 till 2 200 kronor mer i pension per månad före skatt, hela livet ut.

Hur mycket får en pensionär tjäna utan att betala skatt 2022?

Diagram 1: Skatt 2022 vid given årsinkomst En pensionär som är 66 år eller äldre och som har en pension som är lägre än 53 000 kronor per år, betalar ingen skatt (röd markering).

Hur påverkas pensionen av deltid?

Hur mycket pensionen påverkas av att gå ner i tid åren innan du går i pension beror på vilken slags pension det gäller och vilket tjänstepensionsavtal du tillhör. På ett ungefär kan man säga att den totala pensionen minskar med cirka fyra till åtta procent om du jobbar halvtid under fyra års tid före pensionering.

Hur mycket blir pensionen 2022?

I genomsnitt höjs pensionen med mellan 360 kronor och 840 kronor efter skatt per månad år 2022. Pensionen höjs mer i år jämfört med föregående år. I genomsnitt höjs pensionen med mellan 360 kronor och 840 kronor efter skatt per månad år 2022.

Vad händer om jag går ner i arbetstid?

Du kan minska din arbetstid med högst 50 procent av heltid. Att gå ner i arbetstid är en överenskommelse som du gör med din arbetsgivare. Din arbetsgivare betalar in pengar till din tjänstepension även om du har en delpension som betalas ut.

Hur många timmar är 50 procent i månaden?

Du skriver att det står på ditt anställningsavtal att du arbetar 50 procent. En halvtidstjänst inom Detaljhandelsavtalet i dag är 50 procent av 38,25 timmar i genomsnitt per vecka. Det betyder att din veckoarbetstid är: 50 procent av 38,25 = 19,13 timmar i genomsnitt per vecka.

Share this post