Populära

Vad gor vittnesstod?

Vad gör vittnesstöd?

Vittnesstöd är en ideellt verksam person som erbjuder stöd och hjälp till brottsoffer och vittnen i samband med rättegång. Brottsoffermyndigheten verkar tillsammans med Domstolsverket för att det ska finnas vittnesstöd vid alla tingsrätter och hovrätter i landet.

Får man ersättning som vittne?

Ett vittne har rätt till ersättning enligt 36 kap. 24 § RB. Av samma paragraf framgår det att ersättning till ett vittne som har åberopats av en enskild part ska betalas av parten. I vissa fall kan dock ersättningen betalas av allmänna medel, till exempel om hänsyn behöver tas till partens ekonomiska förhållanden.

Vad är ett oberoende vittne?

För att ett testamente ska vara giltigt krävs det att det är bevittnat av två oberoende vittnen. Det är viktigt att dessa vittnen är samtidigt närvarande, det vill säga att de två personerna som är vittnen fysiskt ser på när du skriver under testamentet.

Måste en fullmakt vara bevittnad?

Det finns inga särskilda formkrav för fullmakter, utan dessa kan upprättas muntligen eller skriftligen och bevittning är valfri. Lagen är dispositiv vilket innebär att avtalsparterna själva kan bestämma om det ska ställas några särskilda krav på avtalets utformning.

Vilka är de två huvudtyperna av domstolar?

Det finns tre typer av domstolar i Sverige: allmänna domstolar (tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen), allmänna förvaltningsdomstolar (förvaltningsdomstolar, kammarrätter och Regeringsrätten) samt domstolar som avgör tvister inom specialområden, till exempel Arbetsdomstolen och Marknadsdomstolen.

Varför har vi tre olika domstolar?

De allmänna domstolarna tingsrätt, hovrätt och Högsta domstolen, är domstolar i brottmål och tvistemål (tvister mellan enskilda). Förvaltningsrätten handlägger bl. a. tvister mellan enskilda personer och myndigheter, t.

Vad är särskilda domstolar?

Mark- och miljödomstolarna är så kallade särskilda domstolar. Det innebär att domstolarna har särskild kompetens för att avgöra de mål som prövas, och att målen enbart prövas i dessa domstolar. Mark- och miljööverdomstolen är en del av Svea hovrätt.

Share this post