Frågor

Vad galler vid kop av fastighet?

Vad gäller vid köp av fastighet?

Lagen om köp av fastighet är inte en självständig lag i sig utan ett kapitel i jordabalken. Det är jordabalkens fjärde kapitel som reglerar köp, byte och gåva av fast egendom. Köp av ett hus eller en villa räknas som fast egendom. Däremot gäller inte lagen om köp av fastighet vid köp av en bostadsrätt.

Varför köpebrev?

Varför både köpekontrakt och köpebrev? Genom köpekontraktet blir bostadsaffären bindande mellan köpare och säljare, så länge det inte finns några villkor. Köpebrev skriver parterna under på tillträdesdagen och är ett kvitto på att hela köpeskillingen är betald.

När är köp av fastighet fullbordat?

När parterna bestämmer sig för att använda sig av köpebrev innebär det att köpet är fullbordat när betalningen sker. Köpebrevet blir som ett kvitto på husköpet. Eventuella villkor som gällde för köpets fullbordande som stod med i köpekontraktet måste då skrivas in i köpebrevet för att fortsättningsvis vara gällande.

Vilket syfte har ett köpebrev inom Fastighetsrätten?

Dess huvudsakliga funktion är att utgöra ett kvitto på fullgjord betalning. Köpebrevet kan vara betydligt kortare än köpekontraktet och behöver endast innehålla de minimikrav som finns uppställda för en köpehandling (jfr 4 kap. 1 och 2 §§jordabalken) samt en kvittens av köpeskillingen (4 kap. 5 § jordabalken).

Måste man ha köpebrev för att få lagfart?

För det andra förenklas hanteringen av ansökan om lagfart eftersom Lantmäteriet inte behöver kontrollera att inga villkor alltjämt finns i köpekontraktet som kan utgöra hinder för beviljandet av lagfarten. Det är dock inget måste att ett köpebrev används.

När gäller jordabalken?

Jordabalken är den del av Sveriges lag som reglerar de flesta förhållanden avseende fast egendom och som varje fastighetsägare bör ha viss insikt i. Undantaget är bland annat regler om fastighetsbildning och byggbestämmelser som har egna lagar samt miljö som regleras i en egen miljöbalk.

Share this post