Frågor

Hur friar muslimer?

Hur friar muslimer?

Under ramadan får muslimerna inte äta eller dricka under den tid när solen är uppe (undantagsfall finns såklart). När fastemånaden är slut inträffar fastebrytandets fest ”eid al-fitr”. Denna fest brukar vara i tre dagar. Under dessa dagar ger man varandra presenter och äter riktigt god mat.

Hur är ett muslimskt bröllop?

Vigseln kan ske i en moské men även hemma eller i en samlingslokal. Själva vigselakten är oftast en enkel ceremoni, där det blivande paret inför sin gud förklarar att de nu hör ihop. Därefter läses Koranen. Det behöver inte vara en präst, en imam, som viger paret, utan vilken muslimsk man som helst kan göra det.

Vad ska man göra om man vill skilja sig?

Om ni inte är överens om att skilja er kan du själv ansöka om skilsmässa. Det kallas att ansöka om stämning angående äktenskapsskillnad. När du har ansökt om skilsmässa får den du är gift med möjlighet att yttra sig. Om bara en av er vill skiljas beslutar tingsrätten som huvudregel att ni ska ha betänketid.

Vem får man gifta sig med inom islam?

Enligt islamsk lag är det förbjudet för en muslimsk kvinna att gifta sig med en kristen man. Om en svensk kristen man vill gifta sig med en muslimsk kvinna med medborgarskap i ett land där äktenskapslagarna följer islamsk lag, så är det omöjligt om inte mannen byter religion och blir muslim.

Hur gifter sig muslimer i Sverige?

Den svenska staten har gett många muslimska imamer rätten att viga par. När en imam viger ett par enligt muslimsk tradition meddelar han Skatteverket genom ett intyg. Äktenskapet registreras därmed och blir civilrättsligt giltigt i landet.

Kan en muslimsk man gifta sig med en svensk?

Enligt sharialagen är det förbjudet för en muslimsk kvinna att gifta sig med annan än en muslimsk man. När svenska myndigheter gör en hindersprövning är huvudregeln att äktenskap inte får strida mot det andra landets lagstiftning.

Share this post