Trendig

Vad hander om man begar brott under 18?

Vad händer om man begår brott under 18?

Rättegång och påföljd Det kan handla om till exempel böter eller skyddstillsyn. För ungdomar mellan 15 och 17 år finns särskilda påföljder. En påföljd är ungdomsvård som är ett åtgärdsprogram från socialtjänsten. Andra åtgärder är till exempel ungdomstjänst eller sluten ungdomsvård.

Kan man polisanmäla en 10 åring?

De som träffar barn och ungdomar i sitt arbete är skyldiga att genast anmäla till socialtjänsten om de får veta eller tror att någon inte har det bra hemma. När socialtjänsten får in en anmälan om att någon under 18 år inte har det bra hemma måste de ta reda på mer om hur barnet har det.

Kan barn bli polisanmälda?

Barn under 15 år är inte straffmyndiga. När barn under 15 år polisanmäls är det främst socialtjänsten som ska bedöma om en utredning ska inledas, man utreder då barnets behov av stöd och andra åtgärder. Vid lindrigare brottsmisstankar inleds ofta inte en utredning, men det kan också bero på vilken kommun man bor i.

Kan en 15 åring hamna i fängelse?

Den som är 15 år är straffmyndig och kan dömas för de brott man begår. För unga finns särskilda påföljder som ungdomsvård, ungdomstjänst, ungdomsövervakning och sluten ungdomsvård men alltså inte fängelse.

Vad händer om föräldrar slår sina barn?

Sök hjälp om det är svårt hemma Du kan skriva ner vad som har hänt och visa om det känns svårt att prata om det. Du kan också kontakta en ungdomsmottagning, skolsköterskan, skolkuratorn eller bup, barn- och ungdomspsykiatrin för att få hjälp. Du kan även kontakta socialtjänsten om du inte är trygg hemma.

Kan man få fängelse om man är 17 år?

Personer under 18 år brukar inte dömas till så höga straff i Sverige. De brukar oftast dömas till sluten ungdomsvård. Men domaren Göran Lundahl säger att det inte är ett tillräckligt hårt straff. Tingsrätten dömer därför 17-åringen till fängelse.

Kan en 17 åring få böter?

Den som är 15 år är straffmyndig och kan dömas för de brott man begår. För unga finns särskilda påföljder som ungdomsvård, ungdomstjänst, ungdomsövervakning och sluten ungdomsvård. I Sverige blir man straffmyndig när man fyller 15 år.

Kan en 17 åring dömas till livstid?

I Sverige kan man bara bli straffad för brott om man har fyllt 15 år. Det finns dessutom speciella regler för unga mellan 15 och 21 år. Ungdomar får kortare straff än vuxna. Den som är under 15 år kan inte dömas till straff.

Kan skolan polisanmäla elev?

Enligt svensk lag finns det ingen skyldighet för skolan att göra en polisanmälan. Däremot kan skolan inom ramen för sina egna ordningsregler bestämma att en polisanmälan ska göras vid till exempel misshandel.

Share this post