Populära

Hur manga lumen i ett akvarium?

Hur många lumen i ett akvarium?

Ett tydligt exempel på detta är att ljusflödet från en LED på 10 watt är ungefär lika stort som ljusflödet från en traditionell glödlampa på 75 watt. Det är således ett föråldrat förhållningssätt att i ett planterat akvarium beräkna hur mycket ljus som växterna kräver i watt per liter.

Vilken belysning till akvarium?

Den vanligaste akvariebelysningen är lysrör och det räcker ofta, under förutsättning att rören är s.k. akvarie-växtlysrör, att man har tillräckligt med rör och att akvariet inte innehåller alltför ljuskrävande växtarter (se artbeskrivningarna för växterna).

Vad äter abborre i akvarium?

Satsa på ganska små individer, och ge dem högproteinfoder, gärna levande i form småfisk, sötvattensräkor, märlor m.m. Jag har sett ett lyckat kar på akvarieföreningen i Karlskrona där abborrarna blev matade med Tailapia marie-yngel. Kallare vatten är absolut inte fel.

Kan man ta in en gädda i ett akvarium?

Om du ska odla fisk till gäddan, får du ha igång en väldigt massa akvarium för att mätta gäddan. Har själv haft gäddor i akvarium och de äter massor. Brukar fånga dem i maj juni och behålla dem ett par månader innan jag släpper tillbaka dem, då de är för stora att ha kvar i karet. Brukar håva småmört till gäddorna.

Hur många watt till akvarium?

Har kikat runt på forumet och har ofta sett rekommendation om si och så många watt per liter vad det gäller lämplig belysning i ett akvarium. T. ex. har jag sett någon rekommendation om att 0.3 watt per liter akvarievatten är lagom.

Varför blått ljus akvarium?

För akvarium med levande växter är PAR en viktig faktor, men det är fortfarande inte ett helt tillförlitligt värde. Avsaknad av viktiga delar av ljusspektat, som rött eller blått, kan inte bestämmas utifrån PAR-värdet enbart. Dessutom redovisas PAR sällan på datablad för LED och lysrör.

Hur länge ska lampan lysa i ett akvarium?

Tänd belysningen. Koppla gärna en timer till belysningen så att fiskarna och växterna får en konstant dygnsrytm. Det brukar vara lagom med 10-12 timmars belysning per dygn, utom på våren och sommaren då man kan sänka tiden till 6-8 timmar.

Vad äter en abborre?

Sommartid samlas abborren gärna i vegetation på grunt vatten, men under vintern finns den på djupare bottnar. I början lever den av djurplankton och övergår sedan till att äta insektslarver, kräftdjur och små fiskar. Vid 10–20 cm längd övergår den ofta till enbart fisk och kräftdjur som föda.

Får man ha svenska fiskar i akvarium?

Efter att ha kontrollerat med jordbruksverket kan jag meddela att det är tillåtet att hålla svenska fiskar som sällskapsdjur så länge de inte är fridlysta. Den enda svenska fisken som är fridlyst i hela Sverige idag (januari 2013) är den europeiska malen Silurus glanis.

Varför blir Akvarieväxterna bruna?

Om de äldsta bladen på nyinköpta växter blir bruna kan det bero på att växterna ställer om sig från sumpväxt till undervattensväxt. De flesta akvarieväxter odlas idag som sumpväxter, så det är helt naturligt att de gör sig av med de gamla bladen när de kommer ner under vatten.

Hur länge ska ett akvarie vara tänt?

Det är ju finast att ha akvariet tänt, så man kan titta på det på kvällarna……….. Jag har lite växter (Anubias) i också. Lagom är en svår term… – men med lite växter i karet så kanske 8-10 timmar kan vara en bra utgångspunkt – inte mer iallalfall.

Varför dör fiskarna i akvariet?

Om man har haft dåligt med syre i vattnet och sen byter till nytt syrerikt vatten kan nitrit och nitrathalterna bli mycket höga, vilket kan ta kål på fiskarna. Det enda som hjälper är att göra nya vattenbyten. Detta förutsatt att det nya vattnet är friskt, som tidiagre sagts.

När dör akvariefiskar?

Den känsligaste perioden i ett akvarium är de två första månaderna. Då är risken stor att man får något som kallas för nitrit som dödar fiskarna. För att undvika det är det viktigt att man startar upp akvariet med få fiskar och under denna period räcker det också om man matar varannan dag.

När dör fiskar?

Det vanligaste sättet som fiskar dödas på av människor är förmodligen genom kvävning. Detta är mycket plågsamt för fiskarna och tar flera minuter, för vissa arter betydligt längre tid. Fiske är den vanligaste dödsorsaken hos alla arter av så kallade ”matfiskar” i europeiska vatten.

Share this post