Rekommendationer

Vad kan du gora sjalv om du kanner dig hotad?

Vad kan du göra själv om du känner dig hotad?

Vad gör jag om jag känner mig hotad? Om du har frågor eller upplever att du behöver skydd ska du vända dig till polisen. Anmäl till polisen genom att ringa 114 14 eller besök en polisstation. Är hotet akut ring 112.

Vad kan man anmäla någon för?

Några exempel på vad som är brott som man kan anmäla till polisen:

  • slår dig.
  • tar något från dig.
  • lånar eller tar dina saker utan lov.
  • tar på din kropp på ett sätt som är obehagligt eller som gör dig rädd.
  • tvingar eller lurar dig att utföra sexuella handlingar.
  • hotar dig och säger ”Om du anmäler mig, då…”

Hur många skyddspersoner i Sverige?

I Sverige får cirka 400 befattningshavare som ingår i centrala statsledningen, bland andra kungen och statsministern, skydd av Säpos enhet för personskydd. Enheten har en livvaktsstyrka på cirka 130 personer.

Vilka har personskydd?

Säkerhetspolisen ansvarar för säkerheten kring delar av kungafamiljen, riksdagens ledamöter och ministrarna i regeringen. Personskyddet består av många olika delar för att höja säkerheten, där den yttersta skyddsåtgärden är livvaktsskydd.

Vad betyder förtäckt hot?

Med hot om brottslig gärning bör kunna förstås en gärning som av annan person uppfattas som ett påstående om att brottet kommer att utföras. Även förtäckta hot, där den brottsliga gärningen på något sätt antyds, kan utgöra sådant hot om brottslig gärning som avses i paragrafen.

När blir man dömd för förtal?

1 § sägs att den som utpekar någon såsom brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt eller annars lämnar uppgift som är ägnad att utsätta den personen för andras missaktning, döms för förtal. En förutsättning för förtal är att en uppgift lämnas och att det sker till någon annan än den beskyllde.

Share this post