Populära

Hur ser beslutsprocessen ut mellan riksdag regering och EU?

Hur ser beslutsprocessen ut mellan riksdag regering och EU?

Mycket av EU-arbetet i riksdagen handlar om att följa och kontrollera EU:s beslutsprocess. Ta exempelvis ett EU-förslag om solenergi. Då granskar riksdagen EU-initiativet, kontrollerar det färdiga lagförslaget och diskuterar Sveriges ståndpunkt med regeringen.

Vad innebär det att information som ges ska vara tillgänglig och att patienten ska förstå den?

Om information finns tillgänglig, ska patienten även få uppgifter om vem som är patientens fasta vårdkontakt, tidpunkt för när samordnad individuell planering avses genomföras och uppgifter om befintliga planer för vård och omsorg efter utskrivningen. Lag (2019:964).

På vilka olika sätt påverkar EU medlemskapet den politiska processen i Sverige?

Sveriges medlemskap i Europeiska unionen innebär att riksdagen inte är ensam om att fatta beslut om lagar som ska gälla i Sverige. Det gör också EU-länderna tillsammans genom EU:s lagstiftande institutioner. Sverige och de andra medlemsländerna har överlåtit en del av rätten att besluta om lagar till EU.

Hur påverkar EU svensk lagstiftning?

EU-lag har företräde Sverige ska anpassa sin lagstiftning till EU-rätten och inte ha lagar som strider mot EU:s regler. Ibland händer det att en svensk lag och en EU-lag står emot varandra. Då är det EU-lagen som gäller, vilket kallas för att EU-rätten har företräde.

Vilken information ska lämnas till patienten?

Sekretessen gäller till exempel uppgifter om vem som är patient, patientens sjukdom och behandlingen av den, patientens adressuppgifter, uppgifter om familjeförhållanden och andra sociala förhållanden, arbetsoförmåga, arbetsgivare, med mera.

Hur fattas politiska beslut i EU?

När Europaparlamentet fattar beslut sker det genom omröstning bland ledamöterna i parlamentets plenisal. Europaparlamentet fattar beslut med stöd av en majoritet av de som deltar i omröstningen om inget annat anges i EU:s fördrag, alltså reglerna för hur EU ska fungera. I några fall gäller högre beslutskrav.

Share this post